Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 73166

Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naranče


Kuštrak, Damir; Pepeljnjak, Stjepan; Vrsalović, Mislav; Tučkar, D.
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naranče // Knjiga sažetaka, Drugi Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 73166 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naranče
(Chemical composition and antimicrobial effect of sweet orange oil)

Autori
Kuštrak, Damir ; Pepeljnjak, Stjepan ; Vrsalović, Mislav ; Tučkar, D.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka, Drugi Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb : Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001

Skup
Drugi Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 31.05.2001. - 03.06.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
slatka naranča; Citrus aurantium; Oleum aurantii dulcis; antimikrobno; GC
(sweet orange; Citrus aurantium; Oleum aurantii dulcis; antimicrobial; GC)

Sažetak
Slatka naranča-Citrus aurantium L. subsp. dulcis (sin.: Citrus sinensis (L.) Osbeck)-Rutaceae (Aurantioideae) prenesena je u Europu u 15. stoljeću. Ulje slatke naranče Oleum aurantii dulcis predstavlja eterično ulje dobiveno tiještenjem svježeg usplođa skinutog sa zrelih plodova. Postoji šest postupaka za dobivanje ulja, a samo pet daje ulje koje zadovoljava faramceutske propise. Metoda plinske kromatografije identificirala je monoterpene i seskviterpene kao sastavanice ulja slatke naranče. Ovo je ulje karakterizirano sa d-3-karenom, a identificiran je i a-murolen. Ove aktivne sastavnice pokazuju antimikrobno djelovanje na gram-pozitivne bakterijske vrste: Bacillus cereus, B. subtilis, B. pumilus (MIK 3, 12-60 vol%), Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis (MIK 0, 028-3, 12 vol%), na gram-negativne bakterije: Proteus vulgaris, Citrobacter freundi, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa (MIK 30 vol%) kao i na Candida vrste uključujući C. labicans, C. lusitaniae, C. globosa, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. krusei, Cryptococcus neoformans i Hansenula anomala (MIK 0, 024-1, 56 vol%). Na vrste dermatofita (Microsporum gypseum, M. canis, Trichophyton rubrum i T. mentagraphytes) MIK vrijednost je 0, 0015-0, 19 vol%. Svrha istraživanja bila je dokazati potrebu proizvodnje ovog ulja iz domaće sirovine.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Kuštrak, Damir; Pepeljnjak, Stjepan; Vrsalović, Mislav; Tučkar, D.
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naranče // Knjiga sažetaka, Drugi Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kuštrak, D., Pepeljnjak, S., Vrsalović, M. & Tučkar, D. (2001) Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naranče. U: Knjiga sažetaka, Drugi Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Ku\v{s}trak, Damir and Pepeljnjak, Stjepan and Vrsalovi\'{c}, Mislav and Tu\v{c}kar, D.}, year = {2001}, pages = {158}, keywords = {slatka naran\v{c}a, Citrus aurantium, Oleum aurantii dulcis, antimikrobno, GC}, title = {Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje ulja slatke naran\v{c}e}, keyword = {slatka naran\v{c}a, Citrus aurantium, Oleum aurantii dulcis, antimikrobno, GC}, publisher = {Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveu\v{c}ilišta u Zagrebu}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ku\v{s}trak, Damir and Pepeljnjak, Stjepan and Vrsalovi\'{c}, Mislav and Tu\v{c}kar, D.}, year = {2001}, pages = {158}, keywords = {sweet orange, Citrus aurantium, Oleum aurantii dulcis, antimicrobial, GC}, title = {Chemical composition and antimicrobial effect of sweet orange oil}, keyword = {sweet orange, Citrus aurantium, Oleum aurantii dulcis, antimicrobial, GC}, publisher = {Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveu\v{c}ilišta u Zagrebu}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font