Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 731268

Utjecaj liofilizacije na sadržaj melatonina u kitozansko-lecitinskim nanočesticama


Karković, Ana
Utjecaj liofilizacije na sadržaj melatonina u kitozansko-lecitinskim nanočesticama, 2009., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 731268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj liofilizacije na sadržaj melatonina u kitozansko-lecitinskim nanočesticama
(Influence of freeze-drying on melatonin content in chitosan/lecithin nanoparticles)

Autori
Karković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.12

Godina
2009

Stranica
54

Mentor
Hafner, Anita

Ključne riječi
kitozan; lecitin; melatonin; nanočestice; uspješnkost uklapanja; liofilizacija
(chitosan; lecithin; melatonin; nanoparticles; entrapment efficiency; freeze-drying)

Sažetak
Kitozansko-lecitinske nanočestice s melatoninom pripremljene su direktnim injektiranjem etanolne otopine lecitina i melatonina u vodenu otopinu kitozana. Mehanizam nastanka tih nanočestica je ionska interakcija između negativno nabijenog lecitina i pozitivno nabijenog kitozana. Uzorci nanočestica pripremljeni u ovom radu razlikuju se po vrsti lecitina (S100 i S45) i po masenom omjeru lecitina i kitozana (1:0, 20:1 i 10:1) dok je maseni omjer melatonina i lecitina u svim uzorcima iznosio 1:5. Nakon pripreme nanočestica uzorci su dijalizirani da bi se odijelio neuklopljeni melatonin od onog uklopljenog u nanočesticama. Nanočestice u dijaliziranim uzorcima karakterizirane su s obzirom na veličinu i uspješnost uklapanja odnosno sadrža melatonina. Srednji promjer nanočestica rastao je s povećanjem udjela kitozana u sustavu i s porastom negativnog naboja lecitina. Uspješnost uklapanja i sadržaj uklopljenog lijeka nisu ovisili ni o vrsti lecitina niti o masenom omjeru lecitina i kitozana u sustavu. Uzorcima su nakon dijalize dodani krioprotektori: trehaloza (2, 5% ; m/V) ili glukoza (1 ili 5% ; m/V) te su uzorci liofilizirani. Nakon redispergiranja liofilizata ponovno je određen sadržaj melatonina u nanočesticama. Utvrđeno je da proces liofilizacije kitozansko-lecitinskih nanočestica uz dodatak krioprotektora nije negativno utjecao na njihovu stabilnost s obzirom na uklopljenost melatonina. Ni u jednom od ispitivanih uzoraka nanočestica nije zabilježeno značajnije smanjenje sadržaja melatonina nakon liofilizacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Hafner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karković, Ana
Utjecaj liofilizacije na sadržaj melatonina u kitozansko-lecitinskim nanočesticama, 2009., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Karković, A. (2009) 'Utjecaj liofilizacije na sadržaj melatonina u kitozansko-lecitinskim nanočesticama', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karkovi\'{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {54}, keywords = {kitozan, lecitin, melatonin, nano\v{c}estice, uspje\v{s}nkost uklapanja, liofilizacija}, title = {Utjecaj liofilizacije na sadr\v{z}aj melatonina u kitozansko-lecitinskim nano\v{c}esticama}, keyword = {kitozan, lecitin, melatonin, nano\v{c}estice, uspje\v{s}nkost uklapanja, liofilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karkovi\'{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {54}, keywords = {chitosan, lecithin, melatonin, nanoparticles, entrapment efficiency, freeze-drying}, title = {Influence of freeze-drying on melatonin content in chitosan/lecithin nanoparticles}, keyword = {chitosan, lecithin, melatonin, nanoparticles, entrapment efficiency, freeze-drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font