Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 730591

Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nanočestica


Delač, Ana
Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nanočestica, 2009., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 730591 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nanočestica
(Influence of trehalose and glucose on freeze-drying of chitosan/lecithin nanoparticles)

Autori
Delač, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.03

Godina
2009

Stranica
50

Mentor
Filipović-Grčić, Jelena

Ključne riječi
liofilizacija; krioprotektor; nanočestice; kitozan; lecitin; melatonin
(freeze-drying; cryoprotector; nanoparticles; chitosan; lecithin; melatonin)

Sažetak
Kitozansko-lecitinske nanočestice s melatoninom uspješno su pripravljene metodom direktnog injektiranja etanolne otopine lecitina i melatonina u vodenu otopinu kitozana. S obzirom da je lecitin negativno, a kitozan pozitivno nabijen, nanočestice su nastale spontano uslijed ionske interakcije. Odabrana metoda priprave je jednostavna i reproducibilna, a materijali (kitozan i lecitin) su biokompatibilni, biorazgradljivi i sigurni. Pripravljene nanočestice razlikovale su se u masenom omjeru lecitina i kitozana (20:1 ; 10:1) te po vrsti lecitina (S45 i S100). Usporedbe radi pripravljene su i lecitinske vezikule s melatoninom injektiranjem etanolne otopine lecitina i melatonina u pročišćenu vodu. Neposredno nakon pripreme, na dijelu svakog od uzoraka je metodom dijalize neuklopljeni lijek odvojen od nanočestica s uklopljenim lijekom. Nedijalizirani i dijalizirani uzorci suspenzija nanočestica liofilizirani su bez dodatka krioprotektora i uz dodatak krioprotektora (trehaloze ili glukoze) u rasponu koncentracija od 1 do 10% (m/V). Veličina nanočestica određena je nakon resuspendiranja liofilizata u pročišćenoj vodi. Veličina nanočestica nakon pripreme rasla je s povećanjem udjela kitozana i porastom negativnog naboja lecitina. Redisperzibilnost lecitinskih vezikula i kitozansko-lecitinskih nanočestica u dijaliziranim uzorcima nakon liofilizacije uz dodatak krioprotektora bila je zamjetno bolja od redisperzibilnosti odgovarajućih nanočestica u nedijaliziranim uzorcima. Redisperzibilnost ispitivanih nanočestica nakon liofilizacije ovisila je o tipu i koncentraciji dodanog krioprotektora kao i o masenom omjeru kitozana i lecitina u pripravku. Liofilizacija bez dodatka krioprotektora rezultirala je znatnim povećanjem veličine nanočestica. Krioprotektivni učinak trehaloze u ispitivanim sustavima bio je najveći pri koncentraciji trehaloze od 2, 5% (m/V). Krioprotektivni učinak glukoze u ispitivanim sustavima bio je najveći pri koncentraciji glukoze od 5 i 10% (m/V).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Filipović-Grčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Delač, Ana
Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nanočestica, 2009., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Delač, A. (2009) 'Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nanočestica', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dela\v{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {50}, keywords = {liofilizacija, krioprotektor, nano\v{c}estice, kitozan, lecitin, melatonin}, title = {Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nano\v{c}estica}, keyword = {liofilizacija, krioprotektor, nano\v{c}estice, kitozan, lecitin, melatonin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dela\v{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {50}, keywords = {freeze-drying, cryoprotector, nanoparticles, chitosan, lecithin, melatonin}, title = {Influence of trehalose and glucose on freeze-drying of chitosan/lecithin nanoparticles}, keyword = {freeze-drying, cryoprotector, nanoparticles, chitosan, lecithin, melatonin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font