Pregled bibliografske jedinice broj: 730591
Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nanočestica
Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nanočestica, 2009., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 730591 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj trehaloze i glukoze na liofilizaciju kitozansko-lecitinskih nanočestica
(Influence of trehalose and glucose on freeze-drying of chitosan/lecithin nanoparticles)
Autori
Delač, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.03
Godina
2009
Stranica
50
Mentor
Filipović-Grčić, Jelena
Ključne riječi
liofilizacija; krioprotektor; nanočestice; kitozan; lecitin; melatonin
(freeze-drying; cryoprotector; nanoparticles; chitosan; lecithin; melatonin)
Sažetak
Kitozansko-lecitinske nanočestice s melatoninom uspješno su pripravljene metodom direktnog injektiranja etanolne otopine lecitina i melatonina u vodenu otopinu kitozana. S obzirom da je lecitin negativno, a kitozan pozitivno nabijen, nanočestice su nastale spontano uslijed ionske interakcije. Odabrana metoda priprave je jednostavna i reproducibilna, a materijali (kitozan i lecitin) su biokompatibilni, biorazgradljivi i sigurni. Pripravljene nanočestice razlikovale su se u masenom omjeru lecitina i kitozana (20:1 ; 10:1) te po vrsti lecitina (S45 i S100). Usporedbe radi pripravljene su i lecitinske vezikule s melatoninom injektiranjem etanolne otopine lecitina i melatonina u pročišćenu vodu. Neposredno nakon pripreme, na dijelu svakog od uzoraka je metodom dijalize neuklopljeni lijek odvojen od nanočestica s uklopljenim lijekom. Nedijalizirani i dijalizirani uzorci suspenzija nanočestica liofilizirani su bez dodatka krioprotektora i uz dodatak krioprotektora (trehaloze ili glukoze) u rasponu koncentracija od 1 do 10% (m/V). Veličina nanočestica određena je nakon resuspendiranja liofilizata u pročišćenoj vodi. Veličina nanočestica nakon pripreme rasla je s povećanjem udjela kitozana i porastom negativnog naboja lecitina. Redisperzibilnost lecitinskih vezikula i kitozansko-lecitinskih nanočestica u dijaliziranim uzorcima nakon liofilizacije uz dodatak krioprotektora bila je zamjetno bolja od redisperzibilnosti odgovarajućih nanočestica u nedijaliziranim uzorcima. Redisperzibilnost ispitivanih nanočestica nakon liofilizacije ovisila je o tipu i koncentraciji dodanog krioprotektora kao i o masenom omjeru kitozana i lecitina u pripravku. Liofilizacija bez dodatka krioprotektora rezultirala je znatnim povećanjem veličine nanočestica. Krioprotektivni učinak trehaloze u ispitivanim sustavima bio je najveći pri koncentraciji trehaloze od 2, 5% (m/V). Krioprotektivni učinak glukoze u ispitivanim sustavima bio je najveći pri koncentraciji glukoze od 5 i 10% (m/V).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Jelena Filipović-Grčić
(mentor)