Pregled bibliografske jedinice broj: 73055
Kvantitativni odnosi flavonoida u propolisu Dalmatinske Zagore i Hvara
Kvantitativni odnosi flavonoida u propolisu Dalmatinske Zagore i Hvara // Aromaterapija i biljni lijekovi u zdravstvenoj ponudi Hrvatske / Stilinović, Božidar ; Pepeljnjak, Stjepan (ur.).
Rijeka: Revelin, 2001. str. 89-91 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 73055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantitativni odnosi flavonoida u propolisu Dalmatinske Zagore i Hvara
(Quantitative relation of flavonoids in propolis from Dalmatinska Zagora and Hvar)
Autori
Pepeljnjak, Stjepan ; Kosalec, Ivan ; Smolčić-Bubalo, Asja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Aromaterapija i biljni lijekovi u zdravstvenoj ponudi Hrvatske
/ Stilinović, Božidar ; Pepeljnjak, Stjepan - Rijeka : Revelin, 2001, 89-91
Skup
2. hrvatski simpozij s međunarodnim sudjelovanjem "Aromaterapija i biljni lijekovi u zdravstvenoj ponudi Hrvatske"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.09.2001. - 28.09.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
propolis; flavonoidi; galangin
(propolis; flavonoids; galangin)
Sažetak
Propolis je smolasta, aromatična tvar što ju pčele (Apis mellifera L.) sakupljaju s različitog bilja i ima dokazane farmakološke učinke: antimikrobni, lokalno anestetički, protuupalni, hipotenzivni, imunostimulirajući, citostatički, hepatoprotektivni i antiulcerozni. Kemijski sastav i organoleptičke karakteristike propolisa ovise o biljnim vrstama s kojeg pčele sakupljaju sadržaj što čini propolis, temperaturnoj zoni te vremenu sakupljanja. Najveći dio farmakološki aktivnih sastavnica propolisa čine flavonoid-aglikoni. Mikrobiološki (metodom difuzije) i analitički (HPLC) ispitali smo sedam uzoraka iz srednje Dalmacije (Dalmatinska Zagora i otok Hvar). Provedenim istraživanjima dokazane su razlike u sadržaju pojedinih flavonoida kao i ukupnih polifenola u uzorcima propolisa iz Dalmatinske Zagore i otoka Hvara. Uzorci propolisa iz Dalmatinske Zagore i s Hvara ne sadrže kvercetin i kemferol, dok je nalaz naringenina, krizina, pinocembrina i galangina dokazan u svim ispitivanim uzorcima. Dominantni flavonoidi (više od 50% ukupnih flavonoida) u uzorcima iz Dalmatinske Zagore su flavanon pinocembrin (33.28 mg/g) i flavonol krizin (36.44 mg/g), za razliku od uzoraka s Hvara, gdje su najzastupljeniji pinocembrin (26.64 mg/g), flavonol galangin (15.83 mg/g) i krizin (17.34 mg/g). Uzorci propolisa s Hvara sadrže veće koncentracije galangina (1.583 %), za razliku od uzoraka iz Dalmatinske Zagore (0.836%). Dobiveni rezultati ispitivanja antimikrobne aktivnosti, kao i HPLC analiza flavonoida uzoraka propolisa pokazuju da uzorci prikupljenog propolisa s otoka Hvara imaju višu vrijednost galangina u odnosu prema ukupnim flavonoidima i ukupnim polifenolima, te su, uz nešto izraženije i ujednačenije antimikrobno djelovanje (zona inhibicije 16 1.73 mm), kvalitetniji u pogledu kvantitativnog sadržaja aktivnih sastavnica od uzoraka iz Dalmatinske Zagore.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA