Pregled bibliografske jedinice broj: 73033
Utjecaj dodataka na hidrataciju portland cementa
Utjecaj dodataka na hidrataciju portland cementa // Kemija u industriji, 50 (2001), 11; 623-629 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 73033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodataka na hidrataciju portland cementa
(The Effect of Admixtures on the Portland Cement Hydration)
Autori
Dabić, Pero ; Krolo, Petar ; Žmikić, Anka ; Zelić, Jelica
Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 50
(2001), 11;
623-629
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
hidratacija cementa; dodaci betonu; optimalni dodatak; konduktometrija; mikrokalorimetrija
(cement hydration; admixture for concrete; optimum amount of admixture; conductometry; microcalorimetry)
Sažetak
Provedena su konduktometrijska, pH-metrijska i elektrometrijska praćenja hidratacije tri različita portland cementa: PC 45B, PC 30z 45S i PC 55 uz dodatak tri komercijalna polimerna dodatka betonu: Aquarex direct AD, kondenzat melaminsulfonske kiseline s formaldehidom - KMS i kondenzat naftalensulfonske kiseline s formaldehidom KNS. Uzorci pasta ili suspenzije ispitivani su pod točno određenim uvjetima: V/C omjera, temperature i masenog udjela w (d/c) % dodatka. Provedenim mjerenjima određen je optimalni maseni udjel dodatka za pojedini cement, te V/C omjer za normalnu konzistenciju, odnosno smanjenje potrebne vode za određenu konzistenciju. Mikrokalorimetrijom je određena toplina hidratacije ispitivanih cemenata pri T = 293, 298 i 308 K tijekom prvih 48 sati hidratacije te je izračunat stupanj hidratacije cementa, alpha(t). U prvim satima hidratacijski proces je usporen, a nakon 24 sata napredovanje hidratacije se ubrzava. Pri višim početnim radnim temperaturama u sustavu pasta značajno se povećava stupanj hidratacije. Dodatak KMS i KNS u pastama cementa PC 55 produžava vrijeme početka i kraja vezanja, ali razlika vremena alpha (t) jako ovisi o V/C omjeru. Dodatak KMS, KNS i AD smanjuje vodu potrebnu za pripremu pasta pod točno određenim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
- Chemischer Informatonsdienst
- Referativny Zhurnal
- Theoretical Chemical Engineering Abstracts