Pregled bibliografske jedinice broj: 730174
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz ječma sorti Barun i Bingo
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz ječma sorti Barun i Bingo, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 730174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz ječma sorti
Barun i Bingo
(Analysis of the quality of malt produced from
barley varieties Barun and Bingo)
Autori
Lukić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
14.11
Godina
2014
Stranica
49
Mentor
Tišma, Marina
Ključne riječi
Barun ; Bingo ; kvaliteta ječma i slada ; slad ; slađenje
(Barun ; Bingo ; barley and malt quality control ; malt ; malting)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je proizvesti slad iz ječma sorti Barun i Bingo u mikrosladari, analizirati parametre kvalitete ječma i slada, te usporediti ove rezultate s rezultatima kvalitete ječma nepoznatih sorti, označenih s kodovima 28 i 32. Osim standardnih parametera kvalitete ječma i slada, analizirani su i udio ukupnih polifenola, flavanoida i proteina u ekstraktima ječma i slada. Zbog visokog udjela proteina u svim uzorcima ječma, može se zaključiti da niti jedna ispitivana sorta nije pogodna za upotrebu za proizvodnju slada. Svi ostali parametri kvalitete slada bili su izvan granica ili na samoj granici poželjnih svojstava za pivarsku industriju. Vrijednosti udjela ekstrakta iznosile su od 71, 64% do 80, 21%, razlika fine i grube meljave od 4, 12% do 7, 15%, Kolbachov indeks od 35, 2% do 39%, viskoznost od 1, 559 mPa•s do 1, 805 mPa•s, friabilnost od 39 % do 53, 68%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija