Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 729364

Ispitivanje stabilnosti uljne suspenzije probiotika


Poljak, Matija
Ispitivanje stabilnosti uljne suspenzije probiotika, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 729364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje stabilnosti uljne suspenzije probiotika
(Stability testing of oil based suspension of probiotics)

Autori
Poljak, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.06

Godina
2014

Stranica
50

Mentor
Filipović-Grčić, Jelena

Ključne riječi
probiotici; suspenzija; ispitivanje stabilnosti; Lactobacillus rhamnosus; upotreba probiotika
(probiotics; suspension; stability testing; Lactobacillus rhamnosus; the use of probiotics)

Sažetak
Probiotici su živi organizmi koji, konzumirani u propisanoj količini, pridonose zdravlju domaćina. Mogu biti uklopljeni u različite proizvode, uključujući hranu, lijekove i dodatke prehrani te se kao takvi koriste u prevenciji i terapiji različitih stanja i bolesti. Najvažnija karakteristika probiotika je njihova sigurnost za ljudsko zdravlje, što je i najbitniji čimbenik pri njihovom odabiru za određenu primjenu. Ispitivanje stabilnosti provodi se na samom početku razvoja formulacije kako bi se utvrdila najstabilnija formulacija ispitivanog pripravka. U ranom stadiju razvoja novog pripravka ili lijeka, tijekom izrade formulacije, potrebna je procjena pripravka/lijeka na utjecaj jkisika, vlage i svjetla metodom ubrzanog starenja (stres testom). Stabilnost formulacije prati se prema stabilnosti djelatne tvari, koja može biti kemijska tvar (lijek) ili žive stanice (probiotici). Cilj gotovog pripravka je zadržati što veću koncentraciju živih stanica probiotičkih bakterija u suspenziji. Cilj ovog istraživanja je odabrati najprikladniju uljnu podlogu za dispergiranje i stabilnost probiotičkih kultura. Ispitati prikladnost Lactobacillus rhamnosus bakterije u obliku suspenzije usporedbom s Bifidobacterium animalis ssp. lactis. Ispitati utjecaj vode, zraka i starosti ulja na stabilnost formulacije praćenjem koncentracije djelatne tvari - probiotika. Nakon provedenih ispitivanja i usporedbe rezultata dokazana je bolja primjena Lactobacillus rhamnosus bakterije, u suspenziji, koja je dulje vrijeme ostala stabilnija ji održala veću koncentraciju živih stanica. Ispitivanjima je dokazano da je u uljnoj suspenziji, koja sadrži rafinirano maslinovo ulje, Lactobacillus rhamnosus zadržao bolju koncentraciju za razliku od suspenzije koja je sadržavala suncokretovo ulje.Suspenziju probiotičkih bakterija Lactobacillus rhamnosus u maslinovom ulju treba čuvati uu zatvorenoj tamnoj bočici bez prisustva zraka i valge, uz napomenu: "Prije upotrebe promućkati"

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Filipović-Grčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Poljak, Matija
Ispitivanje stabilnosti uljne suspenzije probiotika, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Poljak, M. (2014) 'Ispitivanje stabilnosti uljne suspenzije probiotika', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljak, Matija}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {probiotici, suspenzija, ispitivanje stabilnosti, Lactobacillus rhamnosus, upotreba probiotika}, title = {Ispitivanje stabilnosti uljne suspenzije probiotika}, keyword = {probiotici, suspenzija, ispitivanje stabilnosti, Lactobacillus rhamnosus, upotreba probiotika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljak, Matija}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {probiotics, suspension, stability testing, Lactobacillus rhamnosus, the use of probiotics}, title = {Stability testing of oil based suspension of probiotics}, keyword = {probiotics, suspension, stability testing, Lactobacillus rhamnosus, the use of probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font