Pregled bibliografske jedinice broj: 729252
Uzgoj i potrošnja krumpira u Hrvatskoj i Sloveniji
Uzgoj i potrošnja krumpira u Hrvatskoj i Sloveniji // Glasnik zaštite bilja, 37 (2014), 5; 28-35 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 729252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj i potrošnja krumpira u Hrvatskoj i Sloveniji
(Potato growing and consumption in Croatia and Slovenia)
Autori
Sito, Stjepan ; Šket, Branko ; Koren, Marjana ; Džaja, Vladimir ; Grubor, Mateja ; Maletić, Iva.
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 37
(2014), 5;
28-35
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
krumpir ; proizvodnja krumpira ; anketni upitnik o krumpiru
(potato ; the production of potatoes ; survey questionnaire about potato)
Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati proizvodnju, konzumaciju i potrošnju krumpira u Hrvatskoj i u Sloveniji. U anketnom ispitivanju je sudjelovalo 79 slučajnih ispitanika u Hrvatskoj i 70 slučajnih ispitanika u Sloveniji. Konzumacija krumpira prisutna je u cijelom svijetu tako da su i naše ankete potvrdile njegovu čestu primjenu u Hrvatskoj i Sloveniji. Krumpir iziskuje puno tehnoloških operacija i mehanizacije što uvjetuje njegovu tržišnu cijenu. Istraživanje je dokazalo da tržišna cijena značajno utječe na potrošnju krumpira, kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji. Slovenci više prakticiraju vlastitu proizvodnju, dok Hrvati u nešto većem postotku kupuju krumpir. Po pripremi krumpira za konzumaciju nema velikih razlika između ispitanika iz Hrvatske i ispitanika iz Slovenije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts