Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 728962

Utjecaj liofilizacije na stabilnost kitozansko-lecitinskih nanočestica


Habuš, Domagoj
Utjecaj liofilizacije na stabilnost kitozansko-lecitinskih nanočestica, 2011., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 728962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj liofilizacije na stabilnost kitozansko-lecitinskih nanočestica
(Influence of freeze-drying on stability of chitosan/lecithin nanoparticles)

Autori
Habuš, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.05

Godina
2011

Stranica
52

Mentor
Hafner, Anita

Ključne riječi
nanočestice; polimeri; liofilizacija; krioprotektori; stabilnost; kitozan; lecitin; melatonin
(nanoparticles; polymers; freeze-drying; cryoprotectants; stability; chitosan; lecithin; melatonin)

Sažetak
Suspenzije kitozansko-lecitinskih nanočestica pripravljene su injektiranjem etanolne otopine lecitina i melatonina u vodenu otopinu kitozana. Nanočestice nastaju sontano uslijed ionske interakcije između pozitivno nabijenog kitozana i negativno nabijenih komponenata lecitina. Lecitinske vezikule s uklopljenim melatoninom pripravljene su injektiranjem etanolne otopine lecitina i melatonina u pročišćenu vodu. Korištena su dva tipa lecitina, S100 i S45. Maseni omjer lecitina i kitozana u kitozansko-lecitinskim nanočesticama iznosio je 20:1. Omjer lecitina i melatonina iznosio je 5:1 u svim uzorcima. Neuklopljeni melatonin odijeljen je od nanočestica s uklopljenim lijekom metodom dijalize. Veličina i zeta-potencijal nanočestica određeni su u dijaliziranim uzoracima suspenzija neposredno nakon dijalize. Srednji je promjer kitozanskoi-lecitinskih nanočestica veći od srednjeg promjera lecitinskih vezikula, što potvrđuje interakciju kitozana i lecitina. Zeta-potencijal lecitinskih veikula je negativan, a kitozansko-lecitinskih nanočestica pozitivan. Srednji promjeri i zeta-potencijali kitozansko-lecitinskih nanočestica veći su u sustavima s negativnije nabijenim lecitinom. Dijalizirani su uzorci liofilizirani uz dodatak krioprotektora. Kao krioprotektori korišteni su trehaloza i glukoza (2, 5%, m/V). Određen je sadržaj ostatne vlage u liofilizatu lecitinskih vezikula i kitozansko-lecitinskih nanočestica nakon skladištenja uzoraka 7 mjeseci pri temperaturi 4oC. Liofilizati lecitinskih vezikula i lecitinsko-kitozanskih nanočestica zadržali su povoljan paučinasti izgled kakav su imali neposredno nakon liofilizacije. Liofilizati se relativno lako redispergiraju te nije uočena agregacija čestica pri rekonstituciji što ukazuje na fizičko-kemijsku stabilnost liofilizata. Sadržaj ostatne vlage u liofilizatu lecitinskih veikula i kitozansko-lecitinskih nanočestica s trehalozom je manji u odnosu na sadržaj ostatne vlage u liofilizatu lecitinskih vezikula i kitozanskoi-lecitinskih nanočestica s glukozom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Hafner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Habuš, Domagoj
Utjecaj liofilizacije na stabilnost kitozansko-lecitinskih nanočestica, 2011., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Habuš, D. (2011) 'Utjecaj liofilizacije na stabilnost kitozansko-lecitinskih nanočestica', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Habu\v{s}, Domagoj}, year = {2011}, pages = {52}, keywords = {nano\v{c}estice, polimeri, liofilizacija, krioprotektori, stabilnost, kitozan, lecitin, melatonin}, title = {Utjecaj liofilizacije na stabilnost kitozansko-lecitinskih nano\v{c}estica}, keyword = {nano\v{c}estice, polimeri, liofilizacija, krioprotektori, stabilnost, kitozan, lecitin, melatonin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Habu\v{s}, Domagoj}, year = {2011}, pages = {52}, keywords = {nanoparticles, polymers, freeze-drying, cryoprotectants, stability, chitosan, lecithin, melatonin}, title = {Influence of freeze-drying on stability of chitosan/lecithin nanoparticles}, keyword = {nanoparticles, polymers, freeze-drying, cryoprotectants, stability, chitosan, lecithin, melatonin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font