Pregled bibliografske jedinice broj: 728709
Procesi konzerviranja voća i povrća
Procesi konzerviranja voća i povrća, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 728709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procesi konzerviranja voća i povrća
(Fruit and vegetable preservation processes)
Autori
Jonlija, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
02.09
Godina
2014
Stranica
28
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
voće i povrće ; konzerviranje ; postupci konzerviranja ; novi postupci konzerviranja
(fruit ; vegetable ; preservation techniques ; novel preservation techniques)
Sažetak
Poznato je, naime, da nije dovoljno hranom unositi u organizam samo sastojke koji su izvor energije ili služe za izgradnju tkiva nego i one sastojke koji osiguravaju normalno funkcioniranje organizma u svim stanjima i oblicima čovjekove aktivnosti. Takvi sastojci nalaze se upravo u voću i povrću. Suvremeni način života, i u skladu s time i prehrane, uz razloge koji su u davna vremena naveli čovjeka da na odgovarajući način pribavlja i čuva razne plodove i druge biljne organe, utjecali su na razvoj i uvođenje u praksu mnogih metoda i postupaka konzerviranja voća i povrća. Danas se drži da je udio voća i povrća i njihovih prerađevina u prehrani razmjeran životnom standardu određene sredine. Takvo je stanje proizišlo iz rastućih potreba za kvalitetnom prehranom u razvijenim društvima i sve većeg stupnja poznavanja fiziologije prehrane u određenim slojevima potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija