Pregled bibliografske jedinice broj: 728702
Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova
Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 728702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova
(Production and application of modified starches)
Autori
Dugandžić, Klaudija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
škrob ; modificiranje ; postupci i proizvodi modificiranja ; rezistentni škrobovi
(škrob ; modificiranje ; postupci i prosizvodi modificiranja ; resistant starches)
Sažetak
Škrob je ugljikohidrat koji ima sve značajniju primjenu kao sirovina u različitim granama industrije kao što su prehrambena, tekstilna, farmaceutska, kemijska... U prehrambenoj industriji škrob predstavlja značajan dodatak te se koristi kako bi se pospješila svojstva različitih prehrambenih proizvoda. Koristi se kao ugušćivač, stabilizator, kao zamjena za masti prilikom proizvodnje niskokalorične hrane, za vezanje arome itd. Da bi se postigle određene osobine, poboljšala funkcionalna svojstva te se proširila primjena škroba, provode se različiti postupci modificiranja kao što su: kemijski, fizikalni i enzimski. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacija, primjena ekstruzije, ultrazvuka, uzastopni postupci izazivanja sinereze) te enzimskim postupcima, najčešći oblik modificiranja škroba su postupci kemijskog modificiranja (esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija