Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 728702

Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova


Dugandžić, Klaudija
Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH


CROSBI ID: 728702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova
(Production and application of modified starches)

Autori
Dugandžić, Klaudija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar, BiH

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
škrob ; modificiranje ; postupci i proizvodi modificiranja ; rezistentni škrobovi
(škrob ; modificiranje ; postupci i prosizvodi modificiranja ; resistant starches)

Sažetak
Škrob je ugljikohidrat koji ima sve značajniju primjenu kao sirovina u različitim granama industrije kao što su prehrambena, tekstilna, farmaceutska, kemijska... U prehrambenoj industriji škrob predstavlja značajan dodatak te se koristi kako bi se pospješila svojstva različitih prehrambenih proizvoda. Koristi se kao ugušćivač, stabilizator, kao zamjena za masti prilikom proizvodnje niskokalorične hrane, za vezanje arome itd. Da bi se postigle određene osobine, poboljšala funkcionalna svojstva te se proširila primjena škroba, provode se različiti postupci modificiranja kao što su: kemijski, fizikalni i enzimski. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacija, primjena ekstruzije, ultrazvuka, uzastopni postupci izazivanja sinereze) te enzimskim postupcima, najčešći oblik modificiranja škroba su postupci kemijskog modificiranja (esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dugandžić, Klaudija
Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
Dugandžić, K. (2013) 'Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dugand\v{z}i\'{c}, Klaudija}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {\v{s}krob, modificiranje, postupci i proizvodi modificiranja, rezistentni \v{s}krobovi}, title = {Proizvodnja i primjena modificiranih \v{s}krobova}, keyword = {\v{s}krob, modificiranje, postupci i proizvodi modificiranja, rezistentni \v{s}krobovi}, publisherplace = {Mostar, BiH} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dugand\v{z}i\'{c}, Klaudija}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {\v{s}krob, modificiranje, postupci i prosizvodi modificiranja, resistant starches}, title = {Production and application of modified starches}, keyword = {\v{s}krob, modificiranje, postupci i prosizvodi modificiranja, resistant starches}, publisherplace = {Mostar, BiH} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font