Pregled bibliografske jedinice broj: 728701
Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba
Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 728701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba
(Production and application of starch hydrolisates)
Autori
Maslač, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
03.10
Godina
2013
Stranica
22
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
škrob ; hidroliza ; enzimi ; kiseline
(starch ; hydrolisis ; enzymes ; acids)
Sažetak
Cilj ovog rada je obraditi temu proizvodnje i primjene hidrolizata škroba. Škrob je jedan od najzastupljenijih sastojaka u ljudskoj prehrani. Osnovna gradivna jedinica škroba je glukoza, tj. molekula škroba građena je od nekoliko stotina do nekoliko tisuća jedinica glukoze povezanih glikozidnim vezama i to α - 1, 4 glikozidnim vezama u strukturu ravnog lanca i α - 1, 6 vezama na mjestima grananja. Hidrolizati škroba predstavljaju značajnu skupinu proizvoda iz škroba jer se preko 50% od ukupno proizvedenog škroba prevodi u različite hidrolizate. Škrobni hidrolizati se dobivaju cijepanjem α - 1, 4 i/ili α - 1, 6 glikozidnih veza molekula amiloze i amilopektina procesom koji se naziva hidroliza. Postupci hidrolize škroba mogu biti: - kiselinski - kiselinsko-enzimski - enzimsko-enzimski Enzimi koji sudjeluju u hidrolizi škroba su α-amilaza, saharificirajuća α-amilaza, β-amilaza, glukoamilaza i pululanaza. Postoje dva osnovna načina kako djeluju ovi enzimi, a to su: endo mehanizam i exo mehanizam. U proizvode hidrolize škroba ubrajamo: maltodekstrine, glukozni sirup i sušeni glukozni sirup, glukozu monohidrat, bezvodnu glukozu, maltozni sirup, fruktozni sirup i kristalnu fruktozu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija