Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 728701

Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba


Maslač, Antonija
Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH


CROSBI ID: 728701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba
(Production and application of starch hydrolisates)

Autori
Maslač, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar, BiH

Datum
03.10

Godina
2013

Stranica
22

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
škrob ; hidroliza ; enzimi ; kiseline
(starch ; hydrolisis ; enzymes ; acids)

Sažetak
Cilj ovog rada je obraditi temu proizvodnje i primjene hidrolizata škroba. Škrob je jedan od najzastupljenijih sastojaka u ljudskoj prehrani. Osnovna gradivna jedinica škroba je glukoza, tj. molekula škroba građena je od nekoliko stotina do nekoliko tisuća jedinica glukoze povezanih glikozidnim vezama i to α - 1, 4 glikozidnim vezama u strukturu ravnog lanca i α - 1, 6 vezama na mjestima grananja. Hidrolizati škroba predstavljaju značajnu skupinu proizvoda iz škroba jer se preko 50% od ukupno proizvedenog škroba prevodi u različite hidrolizate. Škrobni hidrolizati se dobivaju cijepanjem α - 1, 4 i/ili α - 1, 6 glikozidnih veza molekula amiloze i amilopektina procesom koji se naziva hidroliza. Postupci hidrolize škroba mogu biti: - kiselinski - kiselinsko-enzimski - enzimsko-enzimski Enzimi koji sudjeluju u hidrolizi škroba su α-amilaza, saharificirajuća α-amilaza, β-amilaza, glukoamilaza i pululanaza. Postoje dva osnovna načina kako djeluju ovi enzimi, a to su: endo mehanizam i exo mehanizam. U proizvode hidrolize škroba ubrajamo: maltodekstrine, glukozni sirup i sušeni glukozni sirup, glukozu monohidrat, bezvodnu glukozu, maltozni sirup, fruktozni sirup i kristalnu fruktozu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maslač, Antonija
Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
Maslač, A. (2013) 'Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH.
@phdthesis{phdthesis, author = {Masla\v{c}, Antonija}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {\v{s}krob, hidroliza, enzimi, kiseline}, title = {Proizvodnja i primjena hidrolizata \v{s}kroba}, keyword = {\v{s}krob, hidroliza, enzimi, kiseline}, publisherplace = {Mostar, BiH} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Masla\v{c}, Antonija}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {starch, hydrolisis, enzymes, acids}, title = {Production and application of starch hydrolisates}, keyword = {starch, hydrolisis, enzymes, acids}, publisherplace = {Mostar, BiH} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font