Pregled bibliografske jedinice broj: 728697
Proizvodnja čokolade
Proizvodnja čokolade, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno–tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 728697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja čokolade
(Chocolate production)
Autori
Majić, Mila
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno–tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
05.10
Godina
2012
Stranica
23
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
kakao zrno ; proizvodnja čokolade
(cocoa bean ; chocolate production)
Sažetak
Čokolada je homogeni proizvod dobiven posebnim tehnološkim postupkom obrade šećera s dijelovima kakao zrna (kakao lom, masa, pogača, prah, maslac), kao i mliječnih dijelova (ukoliko se radi o mliječnoj čokoladi). Za dobivanje stabilne suspenzije navedenih sirovina primjenjuje se složen tehnološki postupak, čija se svaka faza mora provoditi s posebnom pažnjom, budući da se propust u provedbi bilo kojeg postupka ne može popraviti u sljedećoj fazi. Proizvodnja i potrošnja čokolade u svijetu u stalnom je porastu, zahvaljujući prije svega jedinstvenim organoleptičkim svojstvima ovoga proizvoda. Osnovna podjela čokolade je na tamnu, mliječnu i bijelu, koje se međusobno razlikuju po sadržaju čvrste tvari kakaa, mliječne masti i kakao maslaca, što za posljedicu ima različit odnos sadržaja masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Kvaliteta korištenih sirovina, parametri primijenjeni pri proizvodnji i uvjeti čuvanja, čimbenici su koji utječu na fizikalna i senzorska svojstva čokolade, kao i na stabilnost proizvoda tijekom čuvanja. Cilj ovog rada jest opisivanje samog procesa proizvodnje čokolade, počevši od osnovne sirovine kakao zrna pa sve do konačnih proizvoda, kao i opisati posljedice nepravilnog procesiranja, pakiranja i skladištenja čokolade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija