Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 728697

Proizvodnja čokolade


Majić, Mila
Proizvodnja čokolade, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno–tehnološki fakultet, Mostar, BiH


CROSBI ID: 728697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja čokolade
(Chocolate production)

Autori
Majić, Mila

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno–tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar, BiH

Datum
05.10

Godina
2012

Stranica
23

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
kakao zrno ; proizvodnja čokolade
(cocoa bean ; chocolate production)

Sažetak
Čokolada je homogeni proizvod dobiven posebnim tehnološkim postupkom obrade šećera s dijelovima kakao zrna (kakao lom, masa, pogača, prah, maslac), kao i mliječnih dijelova (ukoliko se radi o mliječnoj čokoladi). Za dobivanje stabilne suspenzije navedenih sirovina primjenjuje se složen tehnološki postupak, čija se svaka faza mora provoditi s posebnom pažnjom, budući da se propust u provedbi bilo kojeg postupka ne može popraviti u sljedećoj fazi. Proizvodnja i potrošnja čokolade u svijetu u stalnom je porastu, zahvaljujući prije svega jedinstvenim organoleptičkim svojstvima ovoga proizvoda. Osnovna podjela čokolade je na tamnu, mliječnu i bijelu, koje se međusobno razlikuju po sadržaju čvrste tvari kakaa, mliječne masti i kakao maslaca, što za posljedicu ima različit odnos sadržaja masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Kvaliteta korištenih sirovina, parametri primijenjeni pri proizvodnji i uvjeti čuvanja, čimbenici su koji utječu na fizikalna i senzorska svojstva čokolade, kao i na stabilnost proizvoda tijekom čuvanja. Cilj ovog rada jest opisivanje samog procesa proizvodnje čokolade, počevši od osnovne sirovine kakao zrna pa sve do konačnih proizvoda, kao i opisati posljedice nepravilnog procesiranja, pakiranja i skladištenja čokolade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majić, Mila
Proizvodnja čokolade, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno–tehnološki fakultet, Mostar, BiH
Majić, M. (2012) 'Proizvodnja čokolade', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno–tehnološki fakultet, Mostar, BiH.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Mila}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {kakao zrno, proizvodnja \v{c}okolade}, title = {Proizvodnja \v{c}okolade}, keyword = {kakao zrno, proizvodnja \v{c}okolade}, publisherplace = {Mostar, BiH} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Mila}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {cocoa bean, chocolate production}, title = {Chocolate production}, keyword = {cocoa bean, chocolate production}, publisherplace = {Mostar, BiH} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font