Pregled bibliografske jedinice broj: 728696
Reološka svojstva čokolade
Reološka svojstva čokolade, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 728696 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka svojstva čokolade
(Rheological properties of chocolate)
Autori
Grbavac, Slavka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
05.10
Godina
2012
Stranica
24
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
reološka svojstva ; čokolada
(Rheological properties of chocolate)
Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značaja, bilo da se radi o kontroli procesa, praćenju stabilnosti tijekom skladištenja prehrambenih proizvoda ili razvijanju novih proizvoda. Čokolada predstavlja kompleksni dvofazni sustav koji se sastoji od različitih dodataka kao što su kakao maslac, mlijeko u prahu, kakao prah, šećer i emulgatori. Količina svakog od navedenih dodataka u čokoladi utječe na svojstva tečenja, uvjete proizvodnje i kakvoću gotovog proizvoda. Čokolade glavnom sadrže 15 do 30% kakao maslaca te drugih masti koji imaju vrlo važnu ulogu za reološka svojstva čokolade. Međutim iz ekonomskih razloga čokoladi se dodaju različiti emulgatori koji, također imaju značajan utjecaj na navedena svojstva. Cilj završnog rada je opisati sirovine u proizvodnji čokolade, proces proizvodnje, reološka svojstva čokolade te važnosti i utjecaj različitih parametara na reološka svojstva čokolade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija