Pregled bibliografske jedinice broj: 728689
Tehnologije proizvodnje praha od voća i povrća temeljene na izmjenama topline
Tehnologije proizvodnje praha od voća i povrća temeljene na izmjenama topline, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 728689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologije proizvodnje praha od voća i povrća temeljene na izmjenama topline
(Technologies for the production of fruits and vegetables powder based on the heat exchange)
Autori
Maletić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.11
Godina
2014
Stranica
82
Mentor
Pliestić, Stjepan
Neposredni voditelj
Galić, Ante
Ključne riječi
brašno; konvekcijsko sušenje; mrkva; celer; Granny Smith; Zlatni Delišes; Idraed
(powder; convection drying; carrots; celery; Granny Smith; Golden Delicious; Idraed)
Sažetak
U posljednje vrijeme na tržištu se javlja sve veća potražnja za suhim prahom od voća i povrća zbog široke mogućnosti njegove primjene. Tehnologija proizvodnje suhog praha nije dovoljno razvijena, stoga ju je potrebno prilagoditi i oblikovati s ciljem što boljeg zadržavanja kvalitete i nutritivnih karakteristika finalnog proizvoda. Pored navedenoga, tehnologija proizvodnje praha od voća i povrća iznimno je zahtjevna i uključuje postupke: čuvanje u rashlađenim prostorima (+ 4 °C), prihvata, čišćenja, guljenja, pranja, inspekcije, rezanja, blanširanja, ispiranja, ocjeđivanja, sušenja kondicioniranja, usitnjavanja, vaganja, skladištenja i pakiranja. Jedan od postupaka toplinske dorade u procesu proizvodnje suhog praha je konvekcijska izmjena topline do ravnotežne vlage. Zato je cilj ovog rada odrediti kvalitetu i kemijski sastav finalnog proizvoda sušenog na različitim temperaturama. Brašno se radilo od jabuka sorata Granny Smith, Zlatni Delišes i Idared, mrkve i celera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb