Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 728688

Kvaliteta kaše jabuke zaslađene zelenim prahom stevije


Jelena Stančić
Kvaliteta kaše jabuke zaslađene zelenim prahom stevije, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 728688 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta kaše jabuke zaslađene zelenim prahom stevije
(Quality of apple purees sweetening with green stevia powder)

Autori
Jelena Stančić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
33

Mentor
Dobričević, Nadica

Neposredni voditelj
Jana, Šic, Žlabur

Ključne riječi
jabuka; kaša; pasterizacija; zeleni prah stevije; kemijski sastav
(apple; puree; pasteurization; green stevia powder; chemical composition)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati kemijski sastav kaše dviju sorti jabuka: 'Idared' i 'Jonagold', u svježem stanju i nakon procesa pasterizacije i zaslađivanja zelenim prahom stevije. Sadržaj ukupne suhe tvari u analiziranim uzorcima kaše jabuke prije procesa pasterizacije i dodavanja zelene stevije iznosio je od 22, 80%(Idared) do 24, 03%(Jonagold). Nakon toplinske obrade pasterizacijom i dodavanjem 22, 4 g praha zelene stevije kao zaslađivača, sadržaj ukupne suhe tvari iznosio je od 31, 27% do 32, 81%. Sadržaj topljive suhe tvari prije pasterizacije 13, 67 Bx do 14, 90 Bx, a nakon pasterizacije 14, 67 do 15, 40 Bx. Količina ukupnih kiselina u svježoj kaši iznosila je od 0, 27 do 0, 35 %, a vrijednosti pH su od 3, 89 do 4, 14 i nisu se značajno promjenile pasterizacijom i dodavanjem zelenog praha stevije. Sadržaj fenolnih spojeva i vitamina C značajno se smanjio nakon pasterizacije i dodavanjem praha stevije. Sadržaj prirodnog inverta u svježim kašama iznosio je od 4, 80 do 7, 76%, a ukupni invert od 6, 24 do 9, 12 %.Nakon procesa pasterizacije i dodavanja praha zelene stevije sadržaj prirodnog inverta iznosio je od 32, 34 do 37, 50%, a sadržaj ukupnog inverta od 9, 16 do 9, 18%. Sadržaj saharoze nije determiniran.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nadica Dobričević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelena Stančić
Kvaliteta kaše jabuke zaslađene zelenim prahom stevije, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jelena Stančić (2014) 'Kvaliteta kaše jabuke zaslađene zelenim prahom stevije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {33}, keywords = {jabuka, ka\v{s}a, pasterizacija, zeleni prah stevije, kemijski sastav}, title = {Kvaliteta ka\v{s}e jabuke zasla\djene zelenim prahom stevije}, keyword = {jabuka, ka\v{s}a, pasterizacija, zeleni prah stevije, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {33}, keywords = {apple, puree, pasteurization, green stevia powder, chemical composition}, title = {Quality of apple purees sweetening with green stevia powder}, keyword = {apple, puree, pasteurization, green stevia powder, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font