Pregled bibliografske jedinice broj: 728688
Kvaliteta kaše jabuke zaslađene zelenim prahom stevije
Kvaliteta kaše jabuke zaslađene zelenim prahom stevije, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 728688 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta kaše jabuke zaslađene zelenim prahom stevije
(Quality of apple purees sweetening with green stevia powder)
Autori
Jelena Stančić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
33
Mentor
Dobričević, Nadica
Neposredni voditelj
Jana, Šic, Žlabur
Ključne riječi
jabuka; kaša; pasterizacija; zeleni prah stevije; kemijski sastav
(apple; puree; pasteurization; green stevia powder; chemical composition)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati kemijski sastav kaše dviju sorti jabuka: 'Idared' i 'Jonagold', u svježem stanju i nakon procesa pasterizacije i zaslađivanja zelenim prahom stevije. Sadržaj ukupne suhe tvari u analiziranim uzorcima kaše jabuke prije procesa pasterizacije i dodavanja zelene stevije iznosio je od 22, 80%(Idared) do 24, 03%(Jonagold). Nakon toplinske obrade pasterizacijom i dodavanjem 22, 4 g praha zelene stevije kao zaslađivača, sadržaj ukupne suhe tvari iznosio je od 31, 27% do 32, 81%. Sadržaj topljive suhe tvari prije pasterizacije 13, 67 Bx do 14, 90 Bx, a nakon pasterizacije 14, 67 do 15, 40 Bx. Količina ukupnih kiselina u svježoj kaši iznosila je od 0, 27 do 0, 35 %, a vrijednosti pH su od 3, 89 do 4, 14 i nisu se značajno promjenile pasterizacijom i dodavanjem zelenog praha stevije. Sadržaj fenolnih spojeva i vitamina C značajno se smanjio nakon pasterizacije i dodavanjem praha stevije. Sadržaj prirodnog inverta u svježim kašama iznosio je od 4, 80 do 7, 76%, a ukupni invert od 6, 24 do 9, 12 %.Nakon procesa pasterizacije i dodavanja praha zelene stevije sadržaj prirodnog inverta iznosio je od 32, 34 do 37, 50%, a sadržaj ukupnog inverta od 9, 16 do 9, 18%. Sadržaj saharoze nije determiniran.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)