Pregled bibliografske jedinice broj: 728075
Određivanje ostataka neomicina u hrani životinjskog podrijetla
Određivanje ostataka neomicina u hrani životinjskog podrijetla, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 728075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ostataka neomicina u hrani životinjskog podrijetla
(Determination of neomycinin in animal origin foods)
Autori
Danica Barišić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.05
Godina
2014
Stranica
59
Mentor
Šušković, Jagoda
Neposredni voditelj
Bilandžić, Nina
Ključne riječi
antibakterijski lijekovi; ostaci (rezidui); neomicin; ELISA; hrana životinjskog podrijetla
(antibacterial drugs; residues; neomycin; ELISA; food of animal origin)
Sažetak
Zbog raširene primjene antibakterijskih lijekova, mora se kontrolirati prisutnost rezidua u hrani životinjskog podrijetla. Kontrola antibiotika u hrani potrebna je kao jedna od temeljnih odrednica u službi očuvanja zdravlja ljudi. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije ostataka (rezidua) neomicina u mlijeku i mišićnom tkivu domaćih životinja. Koncentracija neomicina u uzorcima je određivana ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) metodom. Prema dobivenim rezultatima, niti u jednom ispitanom uzorku određena koncentracija neomicina nije prelazila vrijednost najveće dopuštene količine (NDK) za neomicin propisane Pravilnikom o farmakološki djelatnim tvarima i njihovoj klasifikaciji u odnosu na najveće dopuštene količine rezidua u hrani životinjskog podrijetla („Narodne novine“, broj 21/11). Također je pokazano da je ELISA pozudana metoda za određivanje rezidua neomicina u uzorcima hrane životinjskog podrijetla. Da su uzorci bili pozitivni na neomicin, u tom bi slučaju bilo potrebno primjeniti jednu od metoda za potvrdu kojima se identitet rezidua i njegova koncentracija potvrđuju s najvećom mogućom preciznošću i točnošću, kao što su LC–MS/MS i GC–MS/MS.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb