Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 728075

Određivanje ostataka neomicina u hrani životinjskog podrijetla


Danica Barišić
Određivanje ostataka neomicina u hrani životinjskog podrijetla, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 728075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ostataka neomicina u hrani životinjskog podrijetla
(Determination of neomycinin in animal origin foods)

Autori
Danica Barišić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.05

Godina
2014

Stranica
59

Mentor
Šušković, Jagoda

Neposredni voditelj
Bilandžić, Nina

Ključne riječi
antibakterijski lijekovi; ostaci (rezidui); neomicin; ELISA; hrana životinjskog podrijetla
(antibacterial drugs; residues; neomycin; ELISA; food of animal origin)

Sažetak
Zbog raširene primjene antibakterijskih lijekova, mora se kontrolirati prisutnost rezidua u hrani životinjskog podrijetla. Kontrola antibiotika u hrani potrebna je kao jedna od temeljnih odrednica u službi očuvanja zdravlja ljudi. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije ostataka (rezidua) neomicina u mlijeku i mišićnom tkivu domaćih životinja. Koncentracija neomicina u uzorcima je određivana ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) metodom. Prema dobivenim rezultatima, niti u jednom ispitanom uzorku određena koncentracija neomicina nije prelazila vrijednost najveće dopuštene količine (NDK) za neomicin propisane Pravilnikom o farmakološki djelatnim tvarima i njihovoj klasifikaciji u odnosu na najveće dopuštene količine rezidua u hrani životinjskog podrijetla („Narodne novine“, broj 21/11). Također je pokazano da je ELISA pozudana metoda za određivanje rezidua neomicina u uzorcima hrane životinjskog podrijetla. Da su uzorci bili pozitivni na neomicin, u tom bi slučaju bilo potrebno primjeniti jednu od metoda za potvrdu kojima se identitet rezidua i njegova koncentracija potvrđuju s najvećom mogućom preciznošću i točnošću, kao što su LC–MS/MS i GC–MS/MS.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)

Avatar Url Nina Bilandžić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Danica Barišić
Određivanje ostataka neomicina u hrani životinjskog podrijetla, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Danica Barišić (2014) 'Određivanje ostataka neomicina u hrani životinjskog podrijetla', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {59}, keywords = {antibakterijski lijekovi, ostaci (rezidui), neomicin, ELISA, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, title = {Odre\djivanje ostataka neomicina u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {antibakterijski lijekovi, ostaci (rezidui), neomicin, ELISA, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {59}, keywords = {antibacterial drugs, residues, neomycin, ELISA, food of animal origin}, title = {Determination of neomycinin in animal origin foods}, keyword = {antibacterial drugs, residues, neomycin, ELISA, food of animal origin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font