Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 727863

Proizvodnja sigurne hrane na temelju kemijske analize tla


Đurđević Boris, Vukadinović Vladimir, Vukadinović Vesna, Jug Irena, Jug, Danijel, Stipešević Bojan
Proizvodnja sigurne hrane na temelju kemijske analize tla // Book of abstracts / Drago Šubarić (ur.).
Vukovar: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 118-118 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 727863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja sigurne hrane na temelju kemijske analize tla
(Safe food production based on chemical analysis of soil)

Autori
Đurđević Boris, Vukadinović Vladimir, Vukadinović Vesna, Jug Irena, Jug, Danijel, Stipešević Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts / Drago Šubarić - Vukovar : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 118-118

ISBN
978-953-6849-52-9

Skup
International Scientific and Professional 15th Ružička days „Today science – tomorrow industry“

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 11.09.2014. - 12.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kemijske analize ; sigurna hrana ; monitoring tla
(chemical analysis ; safe food ; land monitoring)

Sažetak
U svijetu su sve veći zahtjevi za hranom, a uzimajući u obzir klimatske promjene i konstanti rast cijena inputa uz sve veću ekološku osviještenost stanovništva ali i povećane zahtjeve za sigurnost hrane, biljna proizvodnja postaje vrlo zahtjevna. Cilj ovoga rada je prikazati važnost kemijskih analiza tla prilikom proračuna hranjivih tvari (osobito dušika) potrebnih za optimalnu biljnu proizvodnju sigurne hrane. Tijekom 10 godina prikupljeno je ~25.000 uzoraka tla te formirana baza podataka, koja uz sve potrebne informacije o zemljištu, vlasniku parcele zemljopisnoj širini i dužini, sadrži i kemijska svojstva tla: pH (H2O i KCl), sadržaj humusa, P2O5, K2O, hidrlolitičku kiselost i sadržaj karbonata. Koristeći ekspertni program ALRxp za proračun gnojidbe i procjene pogodnosti zemljišta formirana je izlazna baza podataka koja je poslužila za geostatističku analizu i vizualizaciju procjene potrebnih količina najvažnijih hraniva (N, P, K) na području Osječko–baranjske županije za biljnu proizvodnju. Bez provedene analize tla ovakav način procjene ne bi bio moguć, budući da kemijski podatci o tlu predstavljaju najvažniji dio baze podataka. Dobiveni podatci mogu se koristiti prilikom provedbe regionalizacije, monitoringa tla, te za potrebe procjene i planiranje biljne proizvodnje na određenom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Đurđević Boris, Vukadinović Vladimir, Vukadinović Vesna, Jug Irena, Jug, Danijel, Stipešević Bojan
Proizvodnja sigurne hrane na temelju kemijske analize tla // Book of abstracts / Drago Šubarić (ur.).
Vukovar: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 118-118 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Đurđević Boris, Vukadinović Vladimir, Vukadinović Vesna, Jug Irena, Jug, Danijel, Stipešević Bojan (2014) Proizvodnja sigurne hrane na temelju kemijske analize tla. U: Drago Šubarić (ur.)Book of abstracts.
@article{article, year = {2014}, pages = {118-118}, keywords = {kemijske analize, sigurna hrana, monitoring tla}, isbn = {978-953-6849-52-9}, title = {Proizvodnja sigurne hrane na temelju kemijske analize tla}, keyword = {kemijske analize, sigurna hrana, monitoring tla}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, year = {2014}, pages = {118-118}, keywords = {chemical analysis, safe food, land monitoring}, isbn = {978-953-6849-52-9}, title = {Safe food production based on chemical analysis of soil}, keyword = {chemical analysis, safe food, land monitoring}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font