Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 727200

Utjecaj sumporovodika (H2S) na vigor sjemena krastavca (Cucumis sativus L.) u uvjetima solnog stresa


Glodić, Srđan
Utjecaj sumporovodika (H2S) na vigor sjemena krastavca (Cucumis sativus L.) u uvjetima solnog stresa, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 727200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sumporovodika (H2S) na vigor sjemena krastavca (Cucumis sativus L.) u uvjetima solnog stresa
(Influence of hydrogen sulfide (H2S) on cucumber (Cucumis sativus L.) seed vigor in salt stress conditions)

Autori
Glodić, Srđan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
50

Mentor
Lisjak, Miroslav

Ključne riječi
H2S ; NaHS ; GYY4137 ; osmoprimiranje ; krastavac ; sjeme
(H2S ; NaHS ; GYY4137 ; osmopriming ; cucumber ; seed)

Sažetak
Osmoprimiranje je tehnika kojom se djelomično ili u potpunosti sjeme hidrira s vodom, različitim osmotskim otopinama ili solima, što potiče metaboličku aktivnost, povećava vigor i pospješuje klijanje. U ovom istraživanju, sjeme krastavca (Cucumis sativus L.) iz tri proizvodne godine (2009./10., 2010./11. i 2011./12.) je nakon osmoprimiranja donorima sumporovodika (H2S) različitih kemijskih svojstava, sintetskim sporootpuštajućim donorom GYY4137 te brzootpuštajućim donorom NaHS, naklijavano pri 25 mM NaCl odnosno vodi. Osnovna hipoteza je da H2S utječe na klijavost i pokazatelje vigora klijanaca kod sjemena krastavca naklijavanog u prisustvu soli te da postoje značajne razlike između primijenjenih donora H2S ; NaHS i GYY4137. U prosjeku, klijanci uzgojeni iz mlađeg sjemena (2010./11. i 2011./12.) su imali značajno veću energiju klijanja te manje mase hipokotila i korijena u odnosu na klijance dobivene iz starijeg sjemena, najvjerojatnije zbog veće početne mase sjemena. Najstarije sjeme krastavca iz proizvodne godine 2009./2010. je imalo najnižu standardnu klijavost kod obje varijante osmoprimiranja sjemena donorima H2S što ukazuje na podjednaki efekt H2S, bez obzira iz kojeg je donora generiran. U varijanti naklijavanja u prisustvu soli je također utvrđena pojačana akumulacija svježe tvari, što upućuje na stimulativni učinak niske razine solnog stresa na masu hipokotila. Pošto povećanje masa hipokotila i korijena nakon primjenjenih tretmana upućuje na interakciju H2S i blagog solnog stresa, daljnja istraživanja je potrebno usmjeriti u razjašnjenje njihove pojedinačne uloge u fazi klijanja sjemena krastavca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Miroslav Lisjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Glodić, Srđan
Utjecaj sumporovodika (H2S) na vigor sjemena krastavca (Cucumis sativus L.) u uvjetima solnog stresa, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Glodić, S. (2014) 'Utjecaj sumporovodika (H2S) na vigor sjemena krastavca (Cucumis sativus L.) u uvjetima solnog stresa', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glodi\'{c}, Sr\djan}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {H2S, NaHS, GYY4137, osmoprimiranje, krastavac, sjeme}, title = {Utjecaj sumporovodika (H2S) na vigor sjemena krastavca (Cucumis sativus L.) u uvjetima solnog stresa}, keyword = {H2S, NaHS, GYY4137, osmoprimiranje, krastavac, sjeme}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glodi\'{c}, Sr\djan}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {H2S, NaHS, GYY4137, osmopriming, cucumber, seed}, title = {Influence of hydrogen sulfide (H2S) on cucumber (Cucumis sativus L.) seed vigor in salt stress conditions}, keyword = {H2S, NaHS, GYY4137, osmopriming, cucumber, seed}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font