Pregled bibliografske jedinice broj: 727051
Voće i vitamin C
Voće i vitamin C, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 727051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voće i vitamin C
(Fruits and vitamin C)
Autori
Jakšetić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
11.10
Godina
2011
Stranica
45
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
vitamin C; voće; antioksidansi
(vitamin C; fruit; antioxidants)
Sažetak
Prema teoriji oksidacije stanica uzrokovanoj česticama s nesparenim elektronima nazvanima slobodnim radikalima, antioksidansi su, kako im samo ime kaže, tvari koje sprječavaju oksidaciju. U antioksidanse se ubrajaju različiti spojevi, a jedan od najznačajnijih među njima je vitamin C. Vitamin C je najproučavaniji vitamin, a velik broj studija je potvrdio da može spriječiti nastanak štete uzrokovane slobodnim radikalima ili smanjiti već nastale štete, te je potreban u jačanju imuniteta. Zalihe vitamina C se skupljaju u tkivima, te tako pomažu da preko zime, kada je prehrambeni unos svježeg voća i povrća smanjen, ne budemo bolesni. Višak C vitamina se, u normalnim okolnostima, izlučuje urinom. Voće je odličan izvor vitamina C. Vitamin C je jako osjetljiv na promjene pH, svjetlost, toplinu i kisik čime dolazi do njegove razgradnje te je potrebno pripaziti na oblik hrane koji se konzumira. Skladištenjem, kao i tehnološkom obradom, se smanjuje udio vitamina C u namirnicama. Iako povrće ima više vitamina C od voća, voće je značajniji prehrambeni izvor zbog toga što se najčešće konzumira svježe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)