Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 727051

Voće i vitamin C


Jakšetić, Antonija
Voće i vitamin C, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 727051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Voće i vitamin C
(Fruits and vitamin C)

Autori
Jakšetić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
11.10

Godina
2011

Stranica
45

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
vitamin C; voće; antioksidansi
(vitamin C; fruit; antioxidants)

Sažetak
Prema teoriji oksidacije stanica uzrokovanoj česticama s nesparenim elektronima nazvanima slobodnim radikalima, antioksidansi su, kako im samo ime kaže, tvari koje sprječavaju oksidaciju. U antioksidanse se ubrajaju različiti spojevi, a jedan od najznačajnijih među njima je vitamin C. Vitamin C je najproučavaniji vitamin, a velik broj studija je potvrdio da može spriječiti nastanak štete uzrokovane slobodnim radikalima ili smanjiti već nastale štete, te je potreban u jačanju imuniteta. Zalihe vitamina C se skupljaju u tkivima, te tako pomažu da preko zime, kada je prehrambeni unos svježeg voća i povrća smanjen, ne budemo bolesni. Višak C vitamina se, u normalnim okolnostima, izlučuje urinom. Voće je odličan izvor vitamina C. Vitamin C je jako osjetljiv na promjene pH, svjetlost, toplinu i kisik čime dolazi do njegove razgradnje te je potrebno pripaziti na oblik hrane koji se konzumira. Skladištenjem, kao i tehnološkom obradom, se smanjuje udio vitamina C u namirnicama. Iako povrće ima više vitamina C od voća, voće je značajniji prehrambeni izvor zbog toga što se najčešće konzumira svježe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakšetić, Antonija
Voće i vitamin C, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Jakšetić, A. (2011) 'Voće i vitamin C', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jak\v{s}eti\'{c}, Antonija}, year = {2011}, pages = {45}, keywords = {vitamin C, vo\'{c}e, antioksidansi}, title = {Vo\'{c}e i vitamin C}, keyword = {vitamin C, vo\'{c}e, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jak\v{s}eti\'{c}, Antonija}, year = {2011}, pages = {45}, keywords = {vitamin C, fruit, antioxidants}, title = {Fruits and vitamin C}, keyword = {vitamin C, fruit, antioxidants}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font