Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 726785

Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca


Kaić, Ana; Mioč, Boro; Potočnik, Klemen
Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 5; 414-418 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 726785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca
(Meta-analysis of chemical composition of Mediterranean lamb meat)

Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Potočnik, Klemen

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 5; 414-418

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
janjad; meso; meta-analiza; osnovni kemijski sastav
(lambs; meat; meta-analysis; chemical composition)

Sažetak
U ovom istraživanju je utvrđen osnovni kemijski sastav janjećeg mesa mediteranskih pasmina ovaca primjenom meta-analize rezultata sedam znanstvenih istraživanja. Baza kodiranih podataka o kemijskom sastavu uključivala je janjad pasmina Tushin, Rasa Aragonesa, Churra Tensina, Grazalema Merino, Comisana i ličke pramenke. Statistička obrada kodiranih podataka provedena je softverskim programom CMA, dok su rezultati meta-analitičke obrade prikazani šumskim grafikonom pomoću softverskog programa R. Ovom meta-analitičkom obradom je utvrđeno da LD mišić istraživane janjadi mediteranskih pasmina ovaca u prosijeku sadrži 76, 26% vode, 2, 30% masti, 20, 07% bjelančevina i 1, 15% pepela. Uz to, meta-analizom je eliminiran velik broj čimbenika koji najčešće dovode do nelogičnosti u interpretaciji rezultata i zaključivanju. S obzirom na manji broj komparativnih istraživanja uključenih u ovu meta-analitičku obradu nadamo se da će u budućnosti biti proveden veći broj istraživanja koja bi mogla doprinijeti možebitno drugačijim spoznajama o kemijskom sastavu janjećeg mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić, Ana; Mioč, Boro; Potočnik, Klemen
Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 5; 414-418 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kaić, A., Mioč, B. & Potočnik, K. (2014) Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (5), 414-418.
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Mio\v{c}, Boro and Poto\v{c}nik, Klemen}, year = {2014}, pages = {414-418}, keywords = {janjad, meso, meta-analiza, osnovni kemijski sastav}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Meta-analiti\v{c}ka obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca}, keyword = {janjad, meso, meta-analiza, osnovni kemijski sastav} }
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Mio\v{c}, Boro and Poto\v{c}nik, Klemen}, year = {2014}, pages = {414-418}, keywords = {lambs, meat, meta-analysis, chemical composition}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Meta-analysis of chemical composition of Mediterranean lamb meat}, keyword = {lambs, meat, meta-analysis, chemical composition} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font