Pregled bibliografske jedinice broj: 726785
Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca
Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 5; 414-418 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 726785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca
(Meta-analysis of chemical composition of Mediterranean lamb meat)
Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Potočnik, Klemen
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 5;
414-418
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
janjad; meso; meta-analiza; osnovni kemijski sastav
(lambs; meat; meta-analysis; chemical composition)
Sažetak
U ovom istraživanju je utvrđen osnovni kemijski sastav janjećeg mesa mediteranskih pasmina ovaca primjenom meta-analize rezultata sedam znanstvenih istraživanja. Baza kodiranih podataka o kemijskom sastavu uključivala je janjad pasmina Tushin, Rasa Aragonesa, Churra Tensina, Grazalema Merino, Comisana i ličke pramenke. Statistička obrada kodiranih podataka provedena je softverskim programom CMA, dok su rezultati meta-analitičke obrade prikazani šumskim grafikonom pomoću softverskog programa R. Ovom meta-analitičkom obradom je utvrđeno da LD mišić istraživane janjadi mediteranskih pasmina ovaca u prosijeku sadrži 76, 26% vode, 2, 30% masti, 20, 07% bjelančevina i 1, 15% pepela. Uz to, meta-analizom je eliminiran velik broj čimbenika koji najčešće dovode do nelogičnosti u interpretaciji rezultata i zaključivanju. S obzirom na manji broj komparativnih istraživanja uključenih u ovu meta-analitičku obradu nadamo se da će u budućnosti biti proveden veći broj istraživanja koja bi mogla doprinijeti možebitno drugačijim spoznajama o kemijskom sastavu janjećeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)