Pregled bibliografske jedinice broj: 726481
Izravni vazodilatacijski učinci ekstrakta zelenog čaja (Camellia sinensis): kako različite ekstrakcijske metode mijenjaju biološka svojstva
Izravni vazodilatacijski učinci ekstrakta zelenog čaja (Camellia sinensis): kako različite ekstrakcijske metode mijenjaju biološka svojstva, 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Split
CROSBI ID: 726481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izravni vazodilatacijski učinci ekstrakta zelenog čaja (Camellia sinensis): kako različite ekstrakcijske metode mijenjaju biološka svojstva
(Direct vasodilatory effects of green tea (Camellia sinensis) extract: how different extraction methods change biological characteristics)
Autori
Mijačika, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Split
Datum
14.07
Godina
2014
Stranica
48
Mentor
Ivana Mudnić
Ključne riječi
zeleni čaj; vazodilatacija; endotel; aorta; štakor; antioksidacija; polifenoli
(green tea; vasodilation; endothelium; aorta; rat; antioxidation; polyphenols)
Sažetak
Cilj istraživanja: ispitati izravni vazodilatacijski učinak zelenog čaja (Camellia sinensis) i kako različite ekstrakcijske metode mijenjaju biološka svojstva. Materijal i metode: U svrhu istraživanja pripremljeno je 6 ekstrakata zelenog čaja koristeći različita ekstrakcijska otapala (100% etanol, 80% etanol, 60% etanol, 40% etanol, 20% etanol i 100% voda). Nakon pripremanja ekstrakata i određivanja glavnih fenolnih frakcija (flavonoida i neflavonoida) i katehina, ispitivan je vazodilatacijski učinak. Vazodilatacijski učinak se ispitao na izoliranim aortnim prstenovima, relaksacija se izražavala kao postotak smanjenja vazokonstrikcije uzrokovane noradrenalinom. Isključivo izolirani vaskularni prstenovi s očuvanim endotelom (acetilkolinska relaksacija veća od 70%), prekontrahirani noradrenalinom, bili su izloženi kumulativnoj dozi (0.5-6‰) ispitivanog pojedinačnog ekstrakta. Antioksidacijski kapacitet određen je FRAP metodom (prema engl. Ferric reducing antioxidant power) i izražen u mmol/L ekvivalenta troloksa (TE). Za potrebe istraživanja upotrijebljeno je 12 štakora Sprague-Dawley soja, od toga 2 ženke i 10 mužjaka, tjelesne mase 360-400g, uzgojenih u Sveučilišnoj nastambi za pokusne životinje Medicinskog fakulteta u Splitu. Rezultati: Izravan, o dozi ovisan, vazodilatacijski učinak pokazan je u pet, od ukupno šest ispitivanih ekstrakta zelenog čaja. Najpotentniji vazodilatacijski odgovor imao je ekstrakt zelenog čaja u 100% vodi. Sljedeći po jačini su vazodilatacije ekstrakt zelenog čaja u 20% etanolu, u 40% etanolu, te u 100% etanolu. Najslabiji vazodilatacijski učinak ostvario je ekstrakt zelenog čaja u 80% etanolu. Ekstrakt zelenog čaja u 60% etanolu jedini nije pokazao o dozi ovisnu vazodilataciju, naprotiv, ostvario je vazokonstrikcijski učinak. Nije pronađena korelacija između vazodilatacijskog i antioksidacijskog učinka ispitivanih ekstrakta. Također nije pronađena korelacija između vazodilatacijskog učinak i fenolskog sastava ispitivanih ekstrakta. Pronađena je pozitivna korelacija antioksidacijskog kapaciteta s ukupnim fenolskim sadržajem, ujedno i sa pojedinim podgrupama polifenola (flavonoidi, neflavonoidi, katehini). Zaključci: Ekstrakti zelenog čaja, primijenjeni u kumulativnoj dozi (0.5-6‰), pokazuju izravan, o dozi ovisan, vazodilatacijski učinak. Ovisno o ekstrakcijskoj metodi koja je korištena i o vrsti ekstrakcijskog otapala, mijenja se vazodilatacijski učinak ekstrakta zelenog čaja. Ekstrakti u vodenoj otopini su pokazali značajno veći vazodilatacijski učinak od onih u alkoholnoj otopini. Opisanim istraživanjem utvrđeno je da vazodilatacijski učinak nije ovisan o fenolskom sastavu pojedinog ekstrakta. Također je utvrđeno da vazodilatacijsko djelovanje nije povezano ni sa udjelom katehina u ispitivanim ekstraktima. Nije pronađena korelacija između maksimalnog vazodilatacijskog učinka i antioksidacijskog kapaciteta. Pronađena je statistički značajna povezanost između antioksidacijskog kapaciteta i sadržaja ukupnih fenola. Također je pronađena povezanost između pojedinih felnoskih podgrupa (flavonoida, neflavonoida i katehina) i antioksidacijskog kapaciteta. Iz ovih rezultata možemo zaključiti da su fenolske komponente potentni antioksidansi i zaslužni za antioksidacijsku aktivnost zelenog čaja. Na temelju dobivenih rezultata ne može se iznijeti zaključak koja je komponenta zelenog čaja presudna za konačni vazodilatacijski odgovor.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
216-2160547-0537 - Kardiovaskularni učinci vina i njegovih sastojaka (Boban, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split
Profili:
Ivana Mudnić
(mentor)