Pregled bibliografske jedinice broj: 726476
Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane
Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 726476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane
(Industrial Enzymes in Food Production)
Autori
Trbojević, Radovan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.10
Godina
2014
Stranica
18
Mentor
Velić, Natalija
Ključne riječi
enzim ; industrijski enzimi ; prehrambena industrija
(enzyme ; industrial enzymes ; food industry)
Sažetak
Enzimi su proteini velike molekularne mase koje proizvode svi živi organizmi. Oni selektivno ubrzavaju kemijske reakcije koje su dio životnih ciklusa kao što su probava, disanje, metabolizam i proizvodnja tkiva. Enzimi djeluju pri manje ili više blagim uvjetima, što ih čini idealnim katalizatorima za primjenu u procesima proizvodnje hrane. Posebnu skupinu enzima čine industrijski enzimi, koji su posebno prilagođeni za uporabu u industriji. Njihova funkcija u industriji ovisi o kontekstu u kojemu se koriste, primjerice mogu se koristiti kao specifični katalizatori, kao pospješitelji metaboličkih reakcija, itd. Primarna svrha korištenja industrijskih enzima je unaprjeđenje određenih pozitivnih svojstava proizvoda, koja se smatraju poželjnima, uz istovremeno otklanjanje nepoželjnih i odbojnih svojstava proizvoda. Enzimi se koriste u djelatnostima poput tekstilne industrije, lake industrije i prehrambene industrije. Industrijski enzimi su najčešće mikrobnog podrijetla, iako se ponekad koriste enzimi biljnog ili životinjskog podrijetla. Najznačajnije skupine enzima u industrijskoj primjeni danas su: amilaze, pektinaze, proteaze, celulaze, invertaze i lipaze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija