Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 726476

Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane


Trbojević, Radovan
Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 726476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane
(Industrial Enzymes in Food Production)

Autori
Trbojević, Radovan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.10

Godina
2014

Stranica
18

Mentor
Velić, Natalija

Ključne riječi
enzim ; industrijski enzimi ; prehrambena industrija
(enzyme ; industrial enzymes ; food industry)

Sažetak
Enzimi su proteini velike molekularne mase koje proizvode svi živi organizmi. Oni selektivno ubrzavaju kemijske reakcije koje su dio životnih ciklusa kao što su probava, disanje, metabolizam i proizvodnja tkiva. Enzimi djeluju pri manje ili više blagim uvjetima, što ih čini idealnim katalizatorima za primjenu u procesima proizvodnje hrane. Posebnu skupinu enzima čine industrijski enzimi, koji su posebno prilagođeni za uporabu u industriji. Njihova funkcija u industriji ovisi o kontekstu u kojemu se koriste, primjerice mogu se koristiti kao specifični katalizatori, kao pospješitelji metaboličkih reakcija, itd. Primarna svrha korištenja industrijskih enzima je unaprjeđenje određenih pozitivnih svojstava proizvoda, koja se smatraju poželjnima, uz istovremeno otklanjanje nepoželjnih i odbojnih svojstava proizvoda. Enzimi se koriste u djelatnostima poput tekstilne industrije, lake industrije i prehrambene industrije. Industrijski enzimi su najčešće mikrobnog podrijetla, iako se ponekad koriste enzimi biljnog ili životinjskog podrijetla. Najznačajnije skupine enzima u industrijskoj primjeni danas su: amilaze, pektinaze, proteaze, celulaze, invertaze i lipaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Natalija Velić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Trbojević, Radovan
Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Trbojević, R. (2014) 'Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Trbojevi\'{c}, Radovan}, year = {2014}, pages = {18}, keywords = {enzim, industrijski enzimi, prehrambena industrija}, title = {Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane}, keyword = {enzim, industrijski enzimi, prehrambena industrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Trbojevi\'{c}, Radovan}, year = {2014}, pages = {18}, keywords = {enzyme, industrial enzymes, food industry}, title = {Industrial Enzymes in Food Production}, keyword = {enzyme, industrial enzymes, food industry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font