Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 726471

Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada


Agatić, Franc
Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 726471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada
(Impact of Fusarium culmorum wheat infection on selected indicators of wheat malt quality)

Autori
Agatić, Franc

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2014

Stranica
47

Mentor
Velić, Natalija

Neposredni voditelj
Habschied, Kristina

Ključne riječi
pšenica ; pšenični slad ; infekcija ; Fusarium culmorum
(wheat ; wheat malt ; infection ; Fusarium culmorum)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada. Provedeno je mikroslađenje dva genotipa pšenice Lucija i Osk. 110/09 od kojih je svaki genotip bio predstavljen s četiri uzorka ; uzorak „1“ je kontrola, uzorak „2“ je tretiran fungicidima i nije umjetno inficiran s plijesni, uzorak „3“ je inficiran s plijesni F. culmorum i tretiran fungicidima te uzorak „4“ inficiran s plijesni F. culmorum i nije tretiran fungicidima. Nakon mikroslađenja, provedena je mikotoksikološka analiza dobivenih uzoraka slada (osušeni i stabilizirani), kao i uzoraka pšenice. Nadalje, ispitivan je utjecaj infekcije s plijesni F. culmorum i tretmana fungicidima na masu 1000 zrna, hektolitarsku masu zrna slada, razliku ekstrakta, boju sladovine, vrijeme ošećerenja, brzinu filtracije, udio formolnog dušika (FAN), Kolbach index te udio alkohola u prevreloj sladovini. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da infekcija oba korištena genotipa pšenice s plijesni F. culmorum pridonosi smanjenju kakvoće dobivenog slada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Avatar Url Natalija Velić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Agatić, Franc
Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Agatić, F. (2014) 'Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Agati\'{c}, Franc}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {p\v{s}enica, p\v{s}eni\v{c}ni slad, infekcija, Fusarium culmorum}, title = {Utjecaj infekcije p\v{s}enice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvo\'{c}e p\v{s}eni\v{c}nog slada}, keyword = {p\v{s}enica, p\v{s}eni\v{c}ni slad, infekcija, Fusarium culmorum}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Agati\'{c}, Franc}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {wheat, wheat malt, infection, Fusarium culmorum}, title = {Impact of Fusarium culmorum wheat infection on selected indicators of wheat malt quality}, keyword = {wheat, wheat malt, infection, Fusarium culmorum}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font