Pregled bibliografske jedinice broj: 726471
Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada
Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 726471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium
culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće
pšeničnog slada
(Impact of Fusarium culmorum wheat infection on
selected indicators of wheat malt quality)
Autori
Agatić, Franc
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2014
Stranica
47
Mentor
Velić, Natalija
Neposredni voditelj
Habschied, Kristina
Ključne riječi
pšenica ; pšenični slad ; infekcija ; Fusarium culmorum
(wheat ; wheat malt ; infection ; Fusarium culmorum)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada. Provedeno je mikroslađenje dva genotipa pšenice Lucija i Osk. 110/09 od kojih je svaki genotip bio predstavljen s četiri uzorka ; uzorak „1“ je kontrola, uzorak „2“ je tretiran fungicidima i nije umjetno inficiran s plijesni, uzorak „3“ je inficiran s plijesni F. culmorum i tretiran fungicidima te uzorak „4“ inficiran s plijesni F. culmorum i nije tretiran fungicidima. Nakon mikroslađenja, provedena je mikotoksikološka analiza dobivenih uzoraka slada (osušeni i stabilizirani), kao i uzoraka pšenice. Nadalje, ispitivan je utjecaj infekcije s plijesni F. culmorum i tretmana fungicidima na masu 1000 zrna, hektolitarsku masu zrna slada, razliku ekstrakta, boju sladovine, vrijeme ošećerenja, brzinu filtracije, udio formolnog dušika (FAN), Kolbach index te udio alkohola u prevreloj sladovini. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da infekcija oba korištena genotipa pšenice s plijesni F. culmorum pridonosi smanjenju kakvoće dobivenog slada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek