Pregled bibliografske jedinice broj: 725601
Utjecaj pH ekstrakcije na elektroforetski profil albumina i globulina ječma
Utjecaj pH ekstrakcije na elektroforetski profil albumina i globulina ječma, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 725601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pH ekstrakcije na elektroforetski profil
albumina i globulina ječma
(Electrophoretic Patterns of Barley Albumins and
Globulins as Affected by Extraction pH)
Autori
Jurić, Dino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.10
Godina
2014
Stranica
14
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
albumini ; globulini ; ječam ; pH ekstrakcije ; SDS-PAGE
(albumins ; barley ; extraction pH ; globulins ; SDS-PAGE)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj pH ekstrakcije na raspored i intenzitet proteinskih vrpci albumina i globulina ječma analizom elektroferograma dobivenih nakon provedene poliakrilamid gel elektroforeze u prisutnosti natrijeva dodecil-sulfata. Rezultati su pokazali da je topljivost proteina ječma ovisna o primijenjenom pH. U rasponu pH od 3 do 5 topljivost proteina ječma je najmanja, a porastom pH iznad 6 topljivost proteina ječma značajno raste. Usporedba položaja proteinskih vrpci u elektroferogramima pokazuje da se u rasponu pH od 3 do 5 ekstrahiraju albumini, a iznad pH 6 albumini i globulini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)