Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 724622

Uzročnici trovanja hranom- E. coli O157


Kovaček , Ivančica
Uzročnici trovanja hranom- E. coli O157 // Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom / Kovaček , Ivančica (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2011. str. 6-12


CROSBI ID: 724622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzročnici trovanja hranom- E. coli O157
(The causes of food poisoning-E. coli O157)

Autori
Kovaček , Ivančica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom

Urednik/ci
Kovaček , Ivančica

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2011

Raspon stranica
6-12

ISBN
978-953-176-652-4

Ključne riječi
trovanje hranom, E. coli
(food poisoning, E. coli)

Sažetak
U većini bolesti uzrokovanih onečišćenim namirnicama važan je početni broj živih bakterija. Kada se radi o E. coli O157:H7 važna je već sama prisutnost te bakterije. U radovima objavljenim na Europskoj konferenciji o verocitotoksičnoj E. coli 1999. godine u Liegeu iznesen je podatak da već mali početni broj E. coli O157:H7 (10 - 100 CFU/g) može dovesti do smrtnog ishoda u ljudi. Do sada nije poznato zbog čega se u nekih osoba razvije bolest, a u drugih ne. Iako se HUS može razviti u svakoj životnoj dobi najčešće obolijevaju mala djeca i starije osobe pa je prognoza takvih pacijenata loša. Prva izolacija E. coli O157:H7 iz namirnica načinjena je i u literaturi objavljena godine 1940. U SAD-u je godine 1971. zabilježeno 400 osoba sa simptomima gastroenteritisa uzrokovanog potrošnjom uvoznog sira. Iz namirnice je izolirana E. coli O157:H7 (53). Podrobnija su istraživanja ove bakterije započela godine 1982. kada je 46 osoba oboljelo nakon uživanja hamburgera u restoranu brze prehrane. Onečišćenje mlijeka i mliječnih proizvoda s E. coli O157:H7 može nastati i zbog povremenog lučenja u mlijeko bolesne životinje, kao i zbog pogrešno vođenog postupka pasterizacije mlijeka, što se dogodilo 1999. u Engleskoj kada je oboljelo više od 100 osoba. Rezultati rutinskih istraživanja na prisutnost E. coli O157:H7 u Republici Hrvatskoj, provedenih u posljednjih nekoliko godina u nekim namirnicama, upućuju na niski stupanj onečišćenja navedenom bakterijom iako je ona izolirana u nekoliko navrata u stolici djece s krvavim proljevom.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivančica Kovaček (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovaček , Ivančica
Uzročnici trovanja hranom- E. coli O157 // Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom / Kovaček , Ivančica (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2011. str. 6-12
Kovaček , I. (2011) Uzročnici trovanja hranom- E. coli O157. U: Kovaček , I. (ur.) Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom. Zagreb, Medicinska naklada, str. 6-12.
@inbook{inbook, author = {Kova\v{c}ek, Ivan\v{c}ica}, editor = {Kova\v{c}ek, I.}, year = {2011}, pages = {6-12}, keywords = {trovanje hranom, E. coli}, isbn = {978-953-176-652-4}, title = {Uzro\v{c}nici trovanja hranom- E. coli O157}, keyword = {trovanje hranom, E. coli}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Kova\v{c}ek, Ivan\v{c}ica}, editor = {Kova\v{c}ek, I.}, year = {2011}, pages = {6-12}, keywords = {food poisoning, E. coli}, isbn = {978-953-176-652-4}, title = {The causes of food poisoning-E. coli O157}, keyword = {food poisoning, E. coli}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font