Pregled bibliografske jedinice broj: 724124
Reakcija sjemena engleskog ljulja na vodni stres nakon skladištenja na različitim temperaturama
Reakcija sjemena engleskog ljulja na vodni stres nakon skladištenja na različitim temperaturama, 2014., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 724124 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcija sjemena engleskog ljulja na vodni stres
nakon skladištenja na različitim temperaturama
(Reaction of perennial ryegrass seed on water
stress after storage at different temperatures)
Autori
Marinčić, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2014
Stranica
29
Mentor
Agić, Dejan
Ključne riječi
engleski ljulj ; temperatura skladištenja ; vodni stres ; klijavost ; rani rast biljke
(perennial ryegrass ; storage temperature ; water stress ; germination ; early plant growth)
Sažetak
Uvjeti skladištenja sjemena, unos vode u sjeme u ranoj fazi klijanja i reakcija različitih kultivara na manjak vode tijekom tog unosa od velike su važnosti za rast, razvoj i realizaciju visoko kvalitetnih prinosa engleskog ljulja. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati reakciju sjemena engleskog ljulja na vodni stres (izazvan polietilen glikolom (PEG) 6000) nakon 5 godina skladištenja na 10, -20 i -80 °C. Sjeme dva kultivara engleskog ljulja (Bartwingo i Calibra) različite razine ploidnosti (2x i4x) podvrgnuto je sljedećim tretmanima: 1. nabubreno u destiliranoj vodi (kontrola), 2. nabubreno u 15% PEG 6000 (-0, 312 MPa) i 3. nabubreno u 30% PEG 6000 (-1, 074 MPa) tijekom 20 sati pri temperaturi od 22 °C. Nabubreno sjeme naklijavalo je u tamnoj komori pri stalnoj temperaturi od 17 °C na podlozi navlaženoj destiliranom vodom. Nakon 120 sati naklijavanja utvrđen je postotak klijavosti, izmjerena je dužina korjenčića i stabljičice te određena antioksidacijska aktivnost u stabljičicama. Na postotak klijavosti značajno je utjecao (p=0, 05) genotip, temperatura skladištenja, osmotski potencijal pri nabubravanju te interakcija genotipa i temperature skladištenja. Na dužinu korjenčića i stabljičice značajno je utjecao (p=0, 01) genotip, osmotski potencijal te interakcija genotip x osmotski potencijal pri nabubravanju. Interakcija genotip x temperatura skladištenja x osmotski potencijal pri nabubravanju bila je značajna (p=0, 01) za dužinu stabljičice. Vodni stres je povećavao antioksidacijsku aktivnost u stabljičicama ispitivanih kultivara. Dobiveni rezultati ukazuju na složenost mehanizma obrane kultivara engleskog ljulja na vodni stres.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija