Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 723756

Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.)


Bebić, Sara
Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 723756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.)
(Isolation and characterization of limonene and hesperetin from the orange peel(Citrus sinensis L.))

Autori
Bebić, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
07.10

Godina
2014

Stranica
59

Mentor
Blažević, Ivica

Ključne riječi
Citrus sinensis; limonen; hesperetin; GC-MS; FTIR; NMR
(Citrus sinensis; limonene; hesperetin; GC-MS; FTIR; NMR)

Sažetak
Naranča (Citrus sintesis sinensis L.) su je izvor iznimno velikog broja spojeva. U ovom radu hibrodestilacijom u aparaturi po Clevengeru izolirano je eterično ulje iz osušene kore naranče te je utvrđena prisutnost limonena kao i u petroleterskom ekstraktu dobivenim ekstrakcijom u Soxhlet aparaturi. Također je izoliran hesperetin, flavonoid, ekstrakcijom kruto-tekuće u Soxhlet aparaturi i maceracijom te kiselom hidrolizom s namjerom da se dobije slobodni aglikon. Hesperetin je bioflavonoid nađen u kori agruma. Tankoslojnom kromatografijom utvrđena je prisutnost limonena u eteričnom ulju i u petroleterskom ekstraktu te su isti identificirani GC-MS-om. Limonen i hesperetin su također identificirani spektroskopskim tehnikama (UV/VIS, FT-IR, 1H- NMR i 13C-NMR). Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom utvrđena je točka tališta hesperetina. Svi priloženi rezultati u ovom radu su u skladu s literaturom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivica Blažević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bebić, Sara
Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Bebić, S. (2014) 'Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bebi\'{c}, Sara}, year = {2014}, pages = {59}, keywords = {Citrus sinensis, limonen, hesperetin, GC-MS, FTIR, NMR}, title = {Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naran\v{c}e (Citrus sinensis L.)}, keyword = {Citrus sinensis, limonen, hesperetin, GC-MS, FTIR, NMR}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bebi\'{c}, Sara}, year = {2014}, pages = {59}, keywords = {Citrus sinensis, limonene, hesperetin, GC-MS, FTIR, NMR}, title = {Isolation and characterization of limonene and hesperetin from the orange peel(Citrus sinensis L.)}, keyword = {Citrus sinensis, limonene, hesperetin, GC-MS, FTIR, NMR}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font