Pregled bibliografske jedinice broj: 723532
Procjena prehrambenih navika i znanja o prehrani u adolescenata
Procjena prehrambenih navika i znanja o prehrani u adolescenata, 2014., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 723532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena prehrambenih navika i znanja o prehrani u
adolescenata
(Assessment of dietary habits and nutritional
knowledge in adolescents)
Autori
Lošić, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.10
Godina
2014
Stranica
80
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
prehrambene navike ; adolescenti ; prehrana ; znanje o prehrani
(dietary habits ; adolescent ; nutrition ; nutritional knowledge)
Sažetak
Tijekom adolescencije formiraju se brojne životne navike među kojima su i prehrambene koje uglavnom ostaju nepromjenjene kroz cijeli život. Prehrambene navike i tjelesna aktivnost u velikoj mjeri utječu na zdravstveni status. Cilj rada bio je ispitati i usporediti prehrambene navike i znanja o prehrani u srednjoškolskoj populaciji gimnazije i ugostiteljske škole. Ispitivanje je provedeno primjenom anonimnog jednokratnog upitnika koji je obuhvatio osnovne podatke o ispitaniku potrebne za karakterizaciju ispitivane skupine, skupinu pitanja usmjerenu na procjenu znanja o prehrani, skupinu pitanja usmjerenu na procjenu znanja o vezi prehrane i bolesti, te skupinu pitanja kreiranih sa svrhom procjene prehrambenih navika ispitivane populacije. Prikupljeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol, životnu sredinu te upisani obrazovni program. Rezultati pokazuju da su na skupine pitanja znanja o prehrani i povezanost prehrane sa zdravljem bolje znanje pokazali učenici gimnazije kao i općenito učenice. Dobiveni podaci o prehrambenim navikama ukazuju na izrazito nizak postotak konzumacije doručka, nedostatnu konzumaciju ribe, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te visoku konzumaciju mesa i mesnih prerađevina, gaziranih napitaka i slatkiša. Ovo istraživanje na temu prehrambenih navika i znanja o prehrani među adolescentima bilježi značajna odstupanja od preporuka za zdrav životni stil te je stoga neophodno razviti i organizirati programe promocije zdravog ponašanja prilagođene potrebama adolescenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)