Pregled bibliografske jedinice broj: 723294
ISPITIVANJE TRAJNOSTI MLAZNIH BETONA
ISPITIVANJE TRAJNOSTI MLAZNIH BETONA, 2014., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 723294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISPITIVANJE TRAJNOSTI MLAZNIH BETONA
(Durability of shotcrete)
Autori
Bijelić, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
28.10
Godina
2014
Stranica
46
Mentor
Vrbos, Nevenka
Neposredni voditelj
Ukrainczyk, Neven
Ključne riječi
portland cement; ubrzivač vezanja; mlazni beton; geliranje; titanil-sulfat.
(portland cement; accelerators; shotcrete; gelation; titanyl sulfate.)
Sažetak
Mlazni betoni su kompozitni materijali sa vrlo kratkim vremenom vezanja, od svega nekoliko minuta, te se u praksi koriste za sprječavanje prodora vode i stabilizaciju stijena pri izradi tunela. Od uobičajenih cementnih veziva razlikuju se po vrlo kratkom vremena vezanja i nanošenjem na površinu prskanjem u mlazu, tzv. torkretiranjem. U ovome radu istraživana je hidratacija Portland cementa (PC) i Portland cementa uz različite masene dodatke titanil sulfata (TiOSO4) odnosno komercijalnog proizvoda AS 301 kao aditiva za pripravu materijala (mlaznog betona) vrlo kratkog vremena vezanja. Utjecaj aditiva na kinetiku hidratacije praćen je in situ kalorimetrijski, te naknadnom analizom materijala rendgenskom difrakcijom. Pripravljeni materijali s dodatkom aditiva su volumno postojani (nisu skloni pojavi pukotina i pretjeranoj ekspanziji), a vrlo kratko vrijeme vezanja zadovoljava uvjet za ugradnju kompozita direktnim špricanjem. Najbolje tlačne čvrstoće postižu se s dodatkom 2% TiOSO4.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252970-2983 - Razvoj modela procesa hidratacije (Šipušić, Juraj, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb