Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 723230

Utjecaj dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena


Ćosić, Katarina
Utjecaj dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 723230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena
(Influence of supplements indigenious bacterial starter cultures on the quality of Slavonian kulen)

Autori
Ćosić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
06.10

Godina
2014

Stranica
51

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
Slavonski kulen; kvaliteta; starter kultura
(Slavonski kulen; quality; starter culture)

Sažetak
Ovo istraživanje provedeno je s ciljem ispitivanja utjecaja dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena. Mesu i slanini koje je upotrijebljeno za izradu nadjeva, kao i samom nadjevu, određena su osnovna fizikalno-kemijska svojstva te je provedena mikrobiološka analiza istih. Daljnje istraživanje sastojalo se od kontinuiranog mjerenja pH vrijednosti tijekom dvadesetodnevne fermentacije na 12 °C i 20 °C referentnog uzorka, uzoraka s dodatkom autohtone bakterijske starter kulture (ASK) i 0, 8% glukoze te maltodekstrina. Nakon završenog procesa fermentacije uzorcima su određena fizikalno-kemijska svojstva te je provedeno određivanje ukupnog broja i identifikacije mliječne kiseline i bakterija iz roda Staphylococcus. Nakon završetka procesa proizvodnje (90 dana) provedena je senzorska analiza uzoraka gotovog Slavonskog kulena. Dobiveni rezultati pokazali su kako dodatak autohtone bakterijske starter kulture uz dodatak 0, 8% šećera glukoze uz temperaturu od 20°C, najviše utječu na kvalitetu Slavonskog kulena jer je takav ocijenjen najvišim ocjenama prilikom senzorske analize.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćosić, Katarina
Utjecaj dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ćosić, K. (2014) 'Utjecaj dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}osi\'{c}, Katarina}, year = {2014}, pages = {51}, keywords = {Slavonski kulen, kvaliteta, starter kultura}, title = {Utjecaj dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena}, keyword = {Slavonski kulen, kvaliteta, starter kultura}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}osi\'{c}, Katarina}, year = {2014}, pages = {51}, keywords = {Slavonski kulen, quality, starter culture}, title = {Influence of supplements indigenious bacterial starter cultures on the quality of Slavonian kulen}, keyword = {Slavonski kulen, quality, starter culture}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font