Pregled bibliografske jedinice broj: 722824
Razvoj metode za određivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom
Razvoj metode za određivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 722824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj metode za određivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom
(Development of a direct potentiometric method for the determination of amylase activity in barley malt)
Autori
Karnaš, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
13.10
Godina
2014
Stranica
58
Mentor
Sakač, Nikola
Ključne riječi
ječmeni slad; alfa amilaza; amilazna aktivnost; direktna potenciometrija
(barley malt; alpha amylase; amylase activity; direct potentiometry)
Sažetak
Slad je produkt žitarica, najčešće ječma, koji se koristi u pićima i hrani kao podloga za fermentaciju te za dodavanje okusa. Dobiva se klijanjem ječma u kontroliranim uvjetima što omogućava aktivaciju enzima amilaza, koje embrio biljke koristi za razgradnju škroba. Amilaze su enzimi koji kataliziraju hidrolizu škroba na jednostavnije ugljikohidrate. U ječmu se nalaze dvije vrste amilaza, alfa i beta amilaze, koje se razlikuju po načinu razgradnje škroba. Aktivnost alfa amilaze u sladu ključni je parametar kvalitete za žitarice i brašno u prehrambenoj industriji, posebice u proizvodnji piva i fermentaciji. Također, različite koncentracije alfa amilaze koriste se za modifikaciju svojstava tijesta što uvelike utječe na kvalitetu pečenih proizvoda. U ovom je radu predložena elektrokemijska metoda za određivanje aktivnosti amilaza u sladu. Metoda je temeljena na direktnom potenciometrijskom mjerenju koncentracije trijodidnih iona oslobođenih iz škrob-trijodid kompleksa nakon razgradnje škroba pomoću amilaza iz slada korištenjem platinske redoks elektrode kao detektora. U odnosu na druge dostupne metode, ovaj princip određivanja je jednostavan, brz, jeftin i ne zahtjeva specifične reagense i aparaturu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija