Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 722824

Razvoj metode za određivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom


Karnaš, Maja
Razvoj metode za određivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 722824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj metode za određivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom
(Development of a direct potentiometric method for the determination of amylase activity in barley malt)

Autori
Karnaš, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
13.10

Godina
2014

Stranica
58

Mentor
Sakač, Nikola

Ključne riječi
ječmeni slad; alfa amilaza; amilazna aktivnost; direktna potenciometrija
(barley malt; alpha amylase; amylase activity; direct potentiometry)

Sažetak
Slad je produkt žitarica, najčešće ječma, koji se koristi u pićima i hrani kao podloga za fermentaciju te za dodavanje okusa. Dobiva se klijanjem ječma u kontroliranim uvjetima što omogućava aktivaciju enzima amilaza, koje embrio biljke koristi za razgradnju škroba. Amilaze su enzimi koji kataliziraju hidrolizu škroba na jednostavnije ugljikohidrate. U ječmu se nalaze dvije vrste amilaza, alfa i beta amilaze, koje se razlikuju po načinu razgradnje škroba. Aktivnost alfa amilaze u sladu ključni je parametar kvalitete za žitarice i brašno u prehrambenoj industriji, posebice u proizvodnji piva i fermentaciji. Također, različite koncentracije alfa amilaze koriste se za modifikaciju svojstava tijesta što uvelike utječe na kvalitetu pečenih proizvoda. U ovom je radu predložena elektrokemijska metoda za određivanje aktivnosti amilaza u sladu. Metoda je temeljena na direktnom potenciometrijskom mjerenju koncentracije trijodidnih iona oslobođenih iz škrob-trijodid kompleksa nakon razgradnje škroba pomoću amilaza iz slada korištenjem platinske redoks elektrode kao detektora. U odnosu na druge dostupne metode, ovaj princip određivanja je jednostavan, brz, jeftin i ne zahtjeva specifične reagense i aparaturu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Nikola Sakač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karnaš, Maja
Razvoj metode za određivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Karnaš, M. (2014) 'Razvoj metode za određivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom', diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karna\v{s}, Maja}, year = {2014}, pages = {58}, keywords = {je\v{c}meni slad, alfa amilaza, amilazna aktivnost, direktna potenciometrija}, title = {Razvoj metode za odre\djivanje amilaza u sladu direktnom potenciometrijom}, keyword = {je\v{c}meni slad, alfa amilaza, amilazna aktivnost, direktna potenciometrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karna\v{s}, Maja}, year = {2014}, pages = {58}, keywords = {barley malt, alpha amylase, amylase activity, direct potentiometry}, title = {Development of a direct potentiometric method for the determination of amylase activity in barley malt}, keyword = {barley malt, alpha amylase, amylase activity, direct potentiometry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font