Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 722775

Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane


Jakovljević, Martina
Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 722775 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane
(History of counterfeiting and methods to prevent food counterfeiting)

Autori
Jakovljević, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
28

Mentor
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
krivotvorenje hrane ; metode sprječavanja krivotvorenja ; zakonodavstvo ; metode dokazivanja autentičnosti hrane ; industrijalizacija
(counterfeiting of food ; methods to prevent counterfeiting ; legislation ; methods of authentication of food ; industrialization)

Sažetak
Krivotvorenje hrane pojava je poznata još od Staroga vijeka, odnosno početka razmjene i trgovine, a ovisila je o području i uvjetima života. Definicija, kao i metode otkrivanja krivotvorenja mijenjale su se tijekom vremena zajedno s razvojem znanosti i tehnologije. Najveća količina krivotvorenih proizvoda pojavila se u vrijeme industrijalizacije, zbog loših životnih uvjeta, neinformiranosti potrošača i gotovo nikakvih sankcija. Problem se pokušavao riješiti primjenom zakona koji su u početku bili lokalni, no globalizacijom i razvojem međunarodne trgovine javljaju se i međunarodni zakoni. Unatoč velikom broju zakona, inspekcija i kontrola krivotvorenje postoji i danas, a kao pokušaj obrane od toga predlaže se informirati potrošače, stvoriti uvjete koji će smanjiti krivotvorenje, dati brži odgovor nadležnih institucija vezan uz povlačenje neispravne hrane s tržišta te postrožiti kazne po tomu pitanju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jakovljević, Martina
Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jakovljević, M. (2014) 'Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakovljevi\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {krivotvorenje hrane, metode sprje\v{c}avanja krivotvorenja, zakonodavstvo, metode dokazivanja autenti\v{c}nosti hrane, industrijalizacija}, title = {Povijest krivotvorenja i sprje\v{c}avanje krivotvorenja hrane}, keyword = {krivotvorenje hrane, metode sprje\v{c}avanja krivotvorenja, zakonodavstvo, metode dokazivanja autenti\v{c}nosti hrane, industrijalizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakovljevi\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {counterfeiting of food, methods to prevent counterfeiting, legislation, methods of authentication of food, industrialization}, title = {History of counterfeiting and methods to prevent food counterfeiting}, keyword = {counterfeiting of food, methods to prevent counterfeiting, legislation, methods of authentication of food, industrialization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font