Pregled bibliografske jedinice broj: 722775
Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane
Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 722775 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja
hrane
(History of counterfeiting and methods to prevent
food counterfeiting)
Autori
Jakovljević, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
28
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
krivotvorenje hrane ; metode sprječavanja krivotvorenja ; zakonodavstvo ; metode dokazivanja autentičnosti hrane ; industrijalizacija
(counterfeiting of food ; methods to prevent counterfeiting ; legislation ; methods of authentication of food ; industrialization)
Sažetak
Krivotvorenje hrane pojava je poznata još od Staroga vijeka, odnosno početka razmjene i trgovine, a ovisila je o području i uvjetima života. Definicija, kao i metode otkrivanja krivotvorenja mijenjale su se tijekom vremena zajedno s razvojem znanosti i tehnologije. Najveća količina krivotvorenih proizvoda pojavila se u vrijeme industrijalizacije, zbog loših životnih uvjeta, neinformiranosti potrošača i gotovo nikakvih sankcija. Problem se pokušavao riješiti primjenom zakona koji su u početku bili lokalni, no globalizacijom i razvojem međunarodne trgovine javljaju se i međunarodni zakoni. Unatoč velikom broju zakona, inspekcija i kontrola krivotvorenje postoji i danas, a kao pokušaj obrane od toga predlaže se informirati potrošače, stvoriti uvjete koji će smanjiti krivotvorenje, dati brži odgovor nadležnih institucija vezan uz povlačenje neispravne hrane s tržišta te postrožiti kazne po tomu pitanju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek