Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 722531

Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji


Ervačić, Josipa
Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 722531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji
(Control of Listeria monocytogenes in food industry)

Autori
Ervačić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.10

Godina
2014

Stranica
11

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
Listeria monocytogenes ; bakterija ; prehrambena industrija ; patogen ; listerioza ; kontrola.
(Listeria monocytogenes ; bacteria ; food industry ; pathogen ; listeriosis ; control)

Sažetak
U prehrambenoj industriji, bakterija L. monocytogenes predstavlja veliki problem jer ima sposobnost preživljavanja u mnogim nepovoljnim uvjetima u kojima većina mikroorganizama nema mogućnost rasta i razvoja, kao što su vrlo niske temperature, tretiranje različitim sredstvima, promjena pH vrijednosti i slični postupci kojima se snižavaju optimalni uvjeti za razvoj mikroorganizama. Upravo zbog takvih karakteristika predstavlja problem preradi i skladištenju proizvoda u prehrambenoj industriji. Potrebno je redovito provoditi mjere opreza, čišćenje i dezinfekciju u pogonima za preradu hrane, posebice u pogonima za preradu svježeg voća i povrća, mlijeka i mesa jer je u takvim vrstama sirovina i prerađenih proizvoda zabilježena najveća prisutnost L.monocytogenes. S novim tehnologijama su se razvile i brojne metode kako za detekciju i izolaciju, tako i za kontrolu ove patogene bakterije. Ne primjene li se ispravni postupci obrade sirovina u proizvodnji, za uništenje L.monocytogenes, ona može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, odnosno može doći do pojave bolesti listerioze koju izaziva ova bakterija. Ona je posebno pogubna za rizične skupine ljudi poput trudnica, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom. Stoga je vrlo bitno znati koje su osobine ove bakterije, te sukladno s tim kako ju tretirati, odnosno kontrolirati njezin rast i spriječiti njezino širenje kako ne bi došlo prvenstveno, do opasnosti za zdravlje ljudi, ali i kvarenja hrane i velikih problema kontaminacije u pogonima prehrambene industrije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ervačić, Josipa
Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ervačić, J. (2014) 'Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Erva\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2014}, pages = {11}, keywords = {Listeria monocytogenes, bakterija, prehrambena industrija, patogen, listerioza, kontrola.}, title = {Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji}, keyword = {Listeria monocytogenes, bakterija, prehrambena industrija, patogen, listerioza, kontrola.}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Erva\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2014}, pages = {11}, keywords = {Listeria monocytogenes, bacteria, food industry, pathogen, listeriosis, control}, title = {Control of Listeria monocytogenes in food industry}, keyword = {Listeria monocytogenes, bacteria, food industry, pathogen, listeriosis, control}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font