Pregled bibliografske jedinice broj: 722531
Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji
Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 722531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u
prehrambenoj industriji
(Control of Listeria monocytogenes in food industry)
Autori
Ervačić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.10
Godina
2014
Stranica
11
Mentor
Ačkar, Đurđica
Ključne riječi
Listeria monocytogenes ; bakterija ; prehrambena industrija ; patogen ; listerioza ; kontrola.
(Listeria monocytogenes ; bacteria ; food industry ; pathogen ; listeriosis ; control)
Sažetak
U prehrambenoj industriji, bakterija L. monocytogenes predstavlja veliki problem jer ima sposobnost preživljavanja u mnogim nepovoljnim uvjetima u kojima većina mikroorganizama nema mogućnost rasta i razvoja, kao što su vrlo niske temperature, tretiranje različitim sredstvima, promjena pH vrijednosti i slični postupci kojima se snižavaju optimalni uvjeti za razvoj mikroorganizama. Upravo zbog takvih karakteristika predstavlja problem preradi i skladištenju proizvoda u prehrambenoj industriji. Potrebno je redovito provoditi mjere opreza, čišćenje i dezinfekciju u pogonima za preradu hrane, posebice u pogonima za preradu svježeg voća i povrća, mlijeka i mesa jer je u takvim vrstama sirovina i prerađenih proizvoda zabilježena najveća prisutnost L.monocytogenes. S novim tehnologijama su se razvile i brojne metode kako za detekciju i izolaciju, tako i za kontrolu ove patogene bakterije. Ne primjene li se ispravni postupci obrade sirovina u proizvodnji, za uništenje L.monocytogenes, ona može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, odnosno može doći do pojave bolesti listerioze koju izaziva ova bakterija. Ona je posebno pogubna za rizične skupine ljudi poput trudnica, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom. Stoga je vrlo bitno znati koje su osobine ove bakterije, te sukladno s tim kako ju tretirati, odnosno kontrolirati njezin rast i spriječiti njezino širenje kako ne bi došlo prvenstveno, do opasnosti za zdravlje ljudi, ali i kvarenja hrane i velikih problema kontaminacije u pogonima prehrambene industrije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija