Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 722060

Zdrave plodove maslina valja ubrati što prije


Krapac, Marin
Zdrave plodove maslina valja ubrati što prije, 2014. (popularni rad).


CROSBI ID: 722060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdrave plodove maslina valja ubrati što prije
(Healthy olive fruits is important to harvest as soon as possible)

Autori
Krapac, Marin

Izvornik
Maslinar, br. 30 (2014) str. 27-31

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2014

Ključne riječi
dozrijevanje plodova maslina; indeks zrelosti; berba; kvaliteta maslinovog ulja
(olive fruit ripening; ripening index; harvest; olive oil quality)

Sažetak
Dozrijevanje plodova maslina je fiziološki proces koji utječe na organoleptičke karakteristike ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Tijekom dozrijevanja plodova dolazi do smanjenja fenolnih spojeva koji imaju antioksidativnu ulogu. Najčešća metoda koja se koristi za utvrđivanje zrelosti ploda je indeks zrelosti, no ona nije idealna s obzirom na subjektivnost ocjenjivaća. Zbog toga znanstvenici razvijaju nove tehnologije i metode koje bi trebale zadovoljiti kriterije: objektivnost, jednostavnost za korištenje, brzinu, pouzdanost, cijenovnu prihvatljivost i po mogućnosti nedestruktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Marin Krapac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krapac, Marin
Zdrave plodove maslina valja ubrati što prije, 2014. (popularni rad).
Krapac, M. (2014) Zdrave plodove maslina valja ubrati što prije. Maslinar, br. 30 (2014) str. 27-31. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Krapac, Marin}, year = {2014}, keywords = {dozrijevanje plodova maslina, indeks zrelosti, berba, kvaliteta maslinovog ulja}, title = {Zdrave plodove maslina valja ubrati \v{s}to prije}, keyword = {dozrijevanje plodova maslina, indeks zrelosti, berba, kvaliteta maslinovog ulja} }
@unknown{unknown, author = {Krapac, Marin}, year = {2014}, keywords = {olive fruit ripening, ripening index, harvest, olive oil quality}, title = {Healthy olive fruits is important to harvest as soon as possible}, keyword = {olive fruit ripening, ripening index, harvest, olive oil quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font