Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 722044

Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih karakteristika i vremena skladištenja meda


Mendešević, Nikolina
Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih karakteristika i vremena skladištenja meda, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 722044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih karakteristika i vremena skladištenja meda
(Relationship of the selected physicochemical characteristics and honey storage duration)

Autori
Mendešević, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
25

Mentor
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
med ; HMF ; dijastaza ; boja ; vrijeme skladištenja
(honey ; HMF ; diastase ; color ; storage duration)

Sažetak
Zadatak ovog rada je bio ispitati utjecaj vremena skladištenja na izabrane fizikalno-kemijske karakteristike meda. Analizirano je 5 uzoraka meda kestena (Castanea sativa Mill.), 5 uzoraka kadulje (Salvia officinalis L.), 3 uzorka meda bagrema (Robinia pseudoacacia L.) i 4 uzorka medljikovca. Uzorci su skladišteni na sobnoj temperaturi, u tamnom, a u trenutku analize uzorci bagrema i medljike bili su stari 4, 5, a kadulje i kestena 5, 5 godina. Određeni su udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a), aktivnost enzima dijastaze te boja spektrofotometrijski i pomoću Lovibond komparatora. Rezultati su pokazali velike razlike praćenih parametara obzirom na vrstu meda, ali i na postajanje razlika između uzoraka jedne vrste, posebice kod meda kestena. Došlo je do sljedećih promjena: povećanje udjela HMF-a, smanjenje aktivnosti enzima dijastaze te povećanje intenziteta boje, koje je vidljivo najizraženije kod meda kadulje i bagrema. Svi uzorci medljikovca i dio uzoraka kestena zadovoljili su kriterije Pravilnika o medu (MPRRR, 2009.) s obzirom na udio HMF-a i dijastatski broj, dok uzorci meda kadulje i bagrema nisu udovoljili propisima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mendešević, Nikolina
Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih karakteristika i vremena skladištenja meda, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mendešević, N. (2014) 'Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih karakteristika i vremena skladištenja meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mende\v{s}evi\'{c}, Nikolina}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {med, HMF, dijastaza, boja, vrijeme skladi\v{s}tenja}, title = {Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih karakteristika i vremena skladi\v{s}tenja meda}, keyword = {med, HMF, dijastaza, boja, vrijeme skladi\v{s}tenja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mende\v{s}evi\'{c}, Nikolina}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {honey, HMF, diastase, color, storage duration}, title = {Relationship of the selected physicochemical characteristics and honey storage duration}, keyword = {honey, HMF, diastase, color, storage duration}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font