Pregled bibliografske jedinice broj: 722044
Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih karakteristika i vremena skladištenja meda
Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih karakteristika i vremena skladištenja meda, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 722044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost izabranih fizikalno-kemijskih
karakteristika i vremena skladištenja meda
(Relationship of the selected physicochemical
characteristics and honey storage duration)
Autori
Mendešević, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
25
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
med ; HMF ; dijastaza ; boja ; vrijeme skladištenja
(honey ; HMF ; diastase ; color ; storage duration)
Sažetak
Zadatak ovog rada je bio ispitati utjecaj vremena skladištenja na izabrane fizikalno-kemijske karakteristike meda. Analizirano je 5 uzoraka meda kestena (Castanea sativa Mill.), 5 uzoraka kadulje (Salvia officinalis L.), 3 uzorka meda bagrema (Robinia pseudoacacia L.) i 4 uzorka medljikovca. Uzorci su skladišteni na sobnoj temperaturi, u tamnom, a u trenutku analize uzorci bagrema i medljike bili su stari 4, 5, a kadulje i kestena 5, 5 godina. Određeni su udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a), aktivnost enzima dijastaze te boja spektrofotometrijski i pomoću Lovibond komparatora. Rezultati su pokazali velike razlike praćenih parametara obzirom na vrstu meda, ali i na postajanje razlika između uzoraka jedne vrste, posebice kod meda kestena. Došlo je do sljedećih promjena: povećanje udjela HMF-a, smanjenje aktivnosti enzima dijastaze te povećanje intenziteta boje, koje je vidljivo najizraženije kod meda kadulje i bagrema. Svi uzorci medljikovca i dio uzoraka kestena zadovoljili su kriterije Pravilnika o medu (MPRRR, 2009.) s obzirom na udio HMF-a i dijastatski broj, dok uzorci meda kadulje i bagrema nisu udovoljili propisima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ljiljana Primorac
(mentor)