Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 721525

Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka


Filipović Dermit, Zrinka; Mikulec, Nataša; Bendelja Ljoljić, Darija; Antunac, Neven
Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 64 (2014), 4; 280-286 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 721525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka
(Nutritional and therapeutic properties of goats milk)

Autori
Filipović Dermit, Zrinka ; Mikulec, Nataša ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Antunac, Neven

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 64 (2014), 4; 280-286

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kozje mlijeko; terapijska vrijednost; zdravstveni značaj
(goat's milk; therapeutic value; health effect)

Sažetak
Proizvodnja i konzumacija kozjeg mlijeka u svijetu je u stalnom porastu. kao i broj koza, koji se povećava u odnosu na ostale vrste mliječnih životinja. To se posebno odnosi na zemlje u kojima je kozje mlijeko odraz tradicionalne proizvodnje. Sastojci kozjeg mlijeka svojim osobinama (bolja probavljivost, hipoalergenost, veći puferni kapacitet, viša pH vrijednost) povoljno djeluju na zdravlje ljudi. Prednost kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje je i u višem sadržaju selena, koji je neophodan za aktivnost enzima glutation peroksidaze, značajnog u prevenciji karcinoma i krvožilnih bolesti. Kozje mlijeko u usporedbi s kravljim, sadrži više masnih kiselina, koje povoljno utječu na zdravlje ljudi, posebice na krvožilni sustav. Bjelančevine kozjeg mlijeka su probavljivije od bjelančevina kravljeg a efikasnija je i apsorpcija aminokiselina. Osjetljivost ljudi na α-laktalbumin i β- laktoglobulin kravljeg mlijeka zanemariva je nakon zamjene kravljeg mlijeka s kozjim. Cilj ovog rada je navesti prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje te istaknuti njegove terapijske i nutritivne vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Filipović Dermit, Zrinka; Mikulec, Nataša; Bendelja Ljoljić, Darija; Antunac, Neven
Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 64 (2014), 4; 280-286 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Filipović Dermit, Z., Mikulec, N., Bendelja Ljoljić, D. & Antunac, N. (2014) Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka. Mljekarstvo, 64 (4), 280-286.
@article{article, author = {Filipovi\'{c} Dermit, Zrinka and Mikulec, Nata\v{s}a and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Antunac, Neven}, year = {2014}, pages = {280-286}, keywords = {kozje mlijeko, terapijska vrijednost, zdravstveni zna\v{c}aj}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {64}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, terapijska vrijednost, zdravstveni zna\v{c}aj} }
@article{article, author = {Filipovi\'{c} Dermit, Zrinka and Mikulec, Nata\v{s}a and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Antunac, Neven}, year = {2014}, pages = {280-286}, keywords = {goat's milk, therapeutic value, health effect}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {64}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Nutritional and therapeutic properties of goats milk}, keyword = {goat's milk, therapeutic value, health effect} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font