Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 721247

Funkcionalne komponente hrane i karcinom dojke


Jakić, Franciska
Funkcionalne komponente hrane i karcinom dojke, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 721247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalne komponente hrane i karcinom dojke
(Functional components of foods and breast cancer)

Autori
Jakić, Franciska

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
27

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
prehrana ; karcinom dojke ; zaštitini čimbenici
(nutrition ; breast cancer ; protective factors)

Sažetak
U pojedinim vrstama hrane dokazani su i izdvojeni aktivni spojevi koji u tijelu djeluju kao lijekovi. Isto tako kada se razvije zloćudna bolest ona se može pravilnom prehranom ublažiti ili djelomično izliječiti. Istraživači su otkrili neke dokaze tako da žene koje žele izbjeći i pobijediti karcinom dojke, mogu se informirati koja je hrana najbolja, a koja je najštetnija. Karcinom dojke jedan je od najčešćih uzroka smrti među ženama. Karcinom nastaje kada stanice krenu abnormalno funkcionirati i dijeliti se bez reda. Karcinom može biti benigni i maligni. Promjena u prehrani može napraviti golem zaokret kod karcinoma. Mnogi dokazi pronađeni su upravo u epidemiološkim istraživanjima. Mogući zaštitni čimbenici koji djeluju na smanjenje rizika od karcinoma dojke su fitoestrogeni, nezasićene masne kiseline, prehrana bogata voćem i povrćem, više karotenoid, vitamina te biljnih namirnica bogatih vlaknima. Na rizik od karcinoma dojke možemo samo djelomično sami utjecati. Značajnu ulogu u nastanku karcinoma dojke ima alkohol, rafinirane namirnice, izloženost pesticidima, akrilamid iz pržene hrane, crveno meso, velika količina masnoća. Za svakih pet kilograma dobivenih u postmenopauzi rizik od nastanka karcinoma dojke raste za 17 %. Puno toga još ostaje nerazjašnjeno i još se veliki broj istraživanja treba provesti kako bi se utvrdili pozitivni i negativni učinci bioativnih komponenata hrane na karcinom dojke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jakić, Franciska
Funkcionalne komponente hrane i karcinom dojke, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jakić, F. (2014) 'Funkcionalne komponente hrane i karcinom dojke', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaki\'{c}, Franciska}, year = {2014}, pages = {27}, keywords = {prehrana, karcinom dojke, za\v{s}titini \v{c}imbenici}, title = {Funkcionalne komponente hrane i karcinom dojke}, keyword = {prehrana, karcinom dojke, za\v{s}titini \v{c}imbenici}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaki\'{c}, Franciska}, year = {2014}, pages = {27}, keywords = {nutrition, breast cancer, protective factors}, title = {Functional components of foods and breast cancer}, keyword = {nutrition, breast cancer, protective factors}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font