Pregled bibliografske jedinice broj: 721214
Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva
Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, 2014. str. 76-80 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 721214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva
(Bran - chemical composition and functional properties)
Autori
Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Miličević, Borislav ; Valek Lendić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija
/ Jašić, Midhat - Tuzla, 2014, 76-80
Skup
Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mekinje; vrste mekinja; zdravlje; funkcionalna svojstva
(bran; bran type; health; functional properties)
Sažetak
Utjecaj mekinja na zdravlje ljudi dugo je predmet istraživanja. Zbog kemijskog sastava, posebno sadržaja sirovih dijetalnih vlakana sa sposobnošću bubrenja, danas se mekinje koriste najviše u regulaciji peristaltike crijeva. Cilj ovoga rada je dati kratki pregled istraživanja kemijskog sastava i funkcionalnih svojstava pšeničnih, zobenih i kukuruznih mekinja. Osim sirovih dijetalnih vlakana mekinje sadrže niz bioaktivnih spojeva koja pridonose povoljnom utjecaju na zdravlje. Brojne invitro i in vivo studije, uglavnom provedene na miševima i štakorima, pokazale pozitivan utjecaj mekinja na zdravlje probavnog, endokrinog i krvožilnog sustava. Međutim, dalje je potrebno istraživati ovo područje kako bi se u što je većoj mogućoj mjeri razjasnili mehanizmi djelovanja mekinja na ljudski organizam i razjasnile interakcija s drugim sastojcima hrane, te razvili novi proizvodi, obogaćeni mekinjama, a sa funkcionalnim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek