Pregled bibliografske jedinice broj: 721212
Savremena ambalaža i trendovi u pakiranju hrane
Savremena ambalaža i trendovi u pakiranju hrane // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014. str. 85-90 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 721212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Savremena ambalaža i trendovi u pakiranju hrane
(Contemporary packaging material and trends in food packaging)
Autori
Muhamedbegović, Benjamin ; Jašić, Midhat ; Juul, Nils, V. ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Aladić, Krunoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014, 85-90
Skup
Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ambalaža; pakiranje; trend; inovacija; održivost
(package; packaging; trend; innovation; sustainability)
Sažetak
Ukupna svjetska proizvodnja hrane se više nego udvostučila u zadnjih pedeset godina. To je uz druge faktore poput modernizacije prodaje, urbanizacije, rasta broja potrošača i njihove kupovne moći uticalo narast potrebe za ambalažom.Ambalaža mora da odgovori na zahtjeve modernog stila življenja koji je kompleksan i sklon čestim promjenama. Ovaj stil je posebno izražen u industrijski razvijenim zemljama, odakle uglavnom i dolaze trendovi i inovacije u pakiranju hrane.Primjenatrenda ili inovacije u cilju poboljšanja funkcionalnosti ambalaže zavisi od rezultata brojnih tržišnih testiranja i evaluacija.U ovom radu su prikupljeni, analizirani i sitematizirani podaci o aktuelnim trendovima u pakiranju hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek