Pregled bibliografske jedinice broj: 721203
Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu
Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014. str. 71-76 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 721203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu
(Mineral content in alcoholic and non-alcoholic beer)
Autori
Arnautović, Rijad ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Sadadinović, Jasminka ; Iličković, Zoran ; Alihodžić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014, 71-76
Skup
Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sadržaj minerala; alkoholno i bezalkoholno pivo
(mineral content; alcoholic and non-alcoholic beer)
Sažetak
Uvod:Pivo može sadržavati minerale u biološki raspoloživoj formi. Sadržaj minerala u pivu može da varira. Alkohol u odnosu na vodu često omogućuje bolju topivost nekih spojeva sa specifičnim funkcionalnim hemijskim grupama. Cilj rada:Cilj rada je bio ispitati da li postoje značajne razlike u količini minerala kod alkoholnog i bezalkoholnog piva. Materijali i metode: Analizirani su uzorci bezalkoholnog i alkoholnog svijetlog piva. Dvije grupe uzoraka su bile ispitivane: alkoholno svijetlo pivo (A1 i A2), a dvije bezalkoholno (B1 i B2). Uzorci B1 grupe su bili proizvedeni biološkim a uzorci (B2) fizičkim postupkom. Za analizu sadržaja minerala u svim ispitivanim uzorcima korištena je Atomska apsorpciona spektrofotometrija. Rezultati i rasprava: Sadržaj minerala u uzorcima bezalkoholnog (B1) bio veći nego u uzorcima alkoholnog svijetlog piva (A1). Uzorci B1 i A1 su od istog proizvođača. U ovom slučaju povoljniji mineraloški sastav pokazuje bezalkoholno pivo. Sadržaj minerala u uzorcima alkoholnog pivu (A2) bio je veći nego u uzorcima bezalkoholnog svijetlog piva (B2). Uzorci B2 i A2 su od različitih proizvođača. Zaključci:Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu zavise od tehnološkog postupka proizvodnje ali i od udjela minerala u osnovnim sirovinama. Većina minerala u pivu potiču iz osnovnih sirovina: vode, slada, hmelja i ne sladovanih žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija