Pregled bibliografske jedinice broj: 721063
Analiza kemijske stabilnosti otisaka na prehrambenoj ambalaži
Analiza kemijske stabilnosti otisaka na prehrambenoj ambalaži // Proceedings of 18th International conference of Printing, Design and Graphic Communication Blaž Baromić 2014 / Mikota, Miroslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo grafičara, 2014. str. 13-24 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 721063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza kemijske stabilnosti otisaka na prehrambenoj ambalaži
(The chemical stability analysis of the prints on food packaging)
Autori
Bates, Irena ; Mihić, Josip ; Vuksanović, Antonia ; Radić Seleš, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 18th International conference of Printing, Design and Graphic Communication Blaž Baromić 2014
/ Mikota, Miroslav - Zagreb : Hrvatsko društvo grafičara, 2014, 13-24
Skup
18th International Conference of Printing, Design and Graphic Communications Blaž Baromić
Mjesto i datum
Senj, Hrvatska, 01.10.2014. - 04.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kemijska stabilnost ; prehrambena ambalaža ; niskomigrirajuće tiskarske boje ; ubrzano starenje
(chemical resistance ; food packaging ; low migration inks ; accelerated aging)
Sažetak
Kod tiska prehrambene ambalaže važno je odabrati materijale koji neće imati štetan učinak na upakirani proizvod, ali i materijale koji će biti kemijski otporni na tekućine i kemikalije koje mogu biti u sastavu takvog proizvoda. U ovom istraživanju provedena je analiza kemijske stabilnosti laboratorijskih otisaka otisnutih s inovativnom niskomigrirajućom tiskarskom bojom. Otiskivanje je rađeno na tri različite tiskovne podloge: premazanom papiru, premazanom kartonu i recikliranom papiru. Kemijska stabilnosti otisaka promatrana je nakon otiskivanja te nakon dva tretmana ubrzanog starenja otisaka (pomoću ksenonskog svjetla i pomoću povišene temperature). Ubrzano starenje otisaka izvedeno je kako bi se simulirali uvjeti duljeg stajanja prehrambene ambalaže u trgovinama. Supstance koje su korištene za analizu stabilnosti otisaka su voda, ulje, alkohol i lužina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Grafička tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
128-1281955-1962 - Studij tehnoloških čimbenika grafičkog dizajna za sustavno unapređenje kvalitete (Zjakić, Igor, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Grafički fakultet, Zagreb