Pregled bibliografske jedinice broj: 720377
Hrana bez glutena
Hrana bez glutena, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 720377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrana bez glutena
(Gluten free foods)
Autori
Maletić, Milica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
20
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
celijakija ; hrana bez glutena ; žitarice ; zob ; prehrambene smjernice
(celiac disease ; gluten free foods ; cereals ; oats ; dietary guidelines)
Sažetak
Celijakija je nasljedni, imunosno posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena. Bolest se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi. Jedini znanstveno dokazano učinkoviti tretman za oboljele od celijakije je striktna i doživotna bezglutenska dijeta. Bezglutenska dijeta znači izbjegavanje i najmanjih količina glutena u prehrani, sva hrana i lijekovi koji sadrže gluten iz pšenice, raži, ječma ili njihovih derivata moraju se eliminirati jer čak i minimalne količine glutena mogu biti štetne. Standard u postavljanju dijagnoze celijakije u odrasloj populaciji je biopsija sluznice tankog crijeva i serološki testovi. Kliničku je obradu potrebno izvršiti prije isključivanja glutena iz prehrane. Osim celijakije gluten kod ljudi može izazvati još dva poremećaja: alergiju i osjetljivost na gluten. Uspiješno liječenje postiže se adekvatnom edukacijom pacijenta. Bolesnici koji se ne liječe imaju veće zdravstvene probleme od bolesnika koji se pravilno pridržavaju bezglutenske prehrane. Cilj ovog rada je prikazati sve aspekte celijakije te dati uvid u bezglutense proizvode koji se koriste u liječenju oboljelih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita