Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720377

Hrana bez glutena


Maletić, Milica
Hrana bez glutena, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 720377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrana bez glutena
(Gluten free foods)

Autori
Maletić, Milica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
20

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
celijakija ; hrana bez glutena ; žitarice ; zob ; prehrambene smjernice
(celiac disease ; gluten free foods ; cereals ; oats ; dietary guidelines)

Sažetak
Celijakija je nasljedni, imunosno posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena. Bolest se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi. Jedini znanstveno dokazano učinkoviti tretman za oboljele od celijakije je striktna i doživotna bezglutenska dijeta. Bezglutenska dijeta znači izbjegavanje i najmanjih količina glutena u prehrani, sva hrana i lijekovi koji sadrže gluten iz pšenice, raži, ječma ili njihovih derivata moraju se eliminirati jer čak i minimalne količine glutena mogu biti štetne. Standard u postavljanju dijagnoze celijakije u odrasloj populaciji je biopsija sluznice tankog crijeva i serološki testovi. Kliničku je obradu potrebno izvršiti prije isključivanja glutena iz prehrane. Osim celijakije gluten kod ljudi može izazvati još dva poremećaja: alergiju i osjetljivost na gluten. Uspiješno liječenje postiže se adekvatnom edukacijom pacijenta. Bolesnici koji se ne liječe imaju veće zdravstvene probleme od bolesnika koji se pravilno pridržavaju bezglutenske prehrane. Cilj ovog rada je prikazati sve aspekte celijakije te dati uvid u bezglutense proizvode koji se koriste u liječenju oboljelih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Maletić, Milica
Hrana bez glutena, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Maletić, M. (2014) 'Hrana bez glutena', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maleti\'{c}, Milica}, year = {2014}, pages = {20}, keywords = {celijakija, hrana bez glutena, \v{z}itarice, zob, prehrambene smjernice}, title = {Hrana bez glutena}, keyword = {celijakija, hrana bez glutena, \v{z}itarice, zob, prehrambene smjernice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maleti\'{c}, Milica}, year = {2014}, pages = {20}, keywords = {celiac disease, gluten free foods, cereals, oats, dietary guidelines}, title = {Gluten free foods}, keyword = {celiac disease, gluten free foods, cereals, oats, dietary guidelines}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font