Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720244

Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda


Palcer, Rea
Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 720244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda
(Qualitative characteristics of carcass and beef of Wagyu cattle breeds)

Autori
Palcer, Rea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
24

Mentor
Ivanković, Ante

Ključne riječi
Wagyu; pasmina goveda; kvaliteta mesa; ocjena trupova; ocjena mesa
(Wagyu; cattle breed; beef quality; carcass quality; score of meat)

Sažetak
Wagyu je japanska pasmina goveda osobite kvalitete mesa uvjetovane prvenstveno iznimnom mramoriranosti mesa te povoljnom udjelu nezasićenih masnih kiselina u masnom tkivu. Meso ove pasmine prepoznato je kao zdrava namirnica radi čega je ova pasmina postala zadnjih desetljeća vrlo cijenjena. Uzgoj ovoga goveda tašto se štiti u Japanu koji ne dozvoljava izvoz čistokrvnih goveda. Također, proizvođači mesa ove pasmine u Japanu njeguju osobitu tehnologiju tova goveda, a takvo meso deklariraju na prepoznatljiv način. Određena saznanja o tehnologiji tova danas su dostupna putem različitih načina informiranja, a i dio genetskog materijala našao se van granica matičnog uzgoja. Uzgoj Wagyu pasmine u aktualno vrijeme postao je izazov u svijetu. U Hrvatskoj u kojoj se goveđe meso tradicijski proizvodi, uzgoj ove pasmine goveda predstavlja izazov, te bi zasigurno obogatio, gastronomsku i turističku ponudu. Prije samog pristupanja uzgoju ove pasmine potrebno je upoznati odlike pasmine, uobičajene tehnologije tova, kvalitativne odlike trupova i mesa, sve u cilju bolje prezentacije mesa na tržištu. Ozbiljnim pristupom uzgoju i plasmanu mesa Wagyu goveda moguće je ostvariti povoljniji financijski prihod u odnosu na tov drugih mesnih pasmina goveda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Palcer, Rea
Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Palcer, R. (2014) 'Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Palcer, Rea}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {Wagyu, pasmina goveda, kvaliteta mesa, ocjena trupova, ocjena mesa}, title = {Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda}, keyword = {Wagyu, pasmina goveda, kvaliteta mesa, ocjena trupova, ocjena mesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Palcer, Rea}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {Wagyu, cattle breed, beef quality, carcass quality, score of meat}, title = {Qualitative characteristics of carcass and beef of Wagyu cattle breeds}, keyword = {Wagyu, cattle breed, beef quality, carcass quality, score of meat}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font