Pregled bibliografske jedinice broj: 720244
Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda
Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 720244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda
(Qualitative characteristics of carcass and beef of Wagyu cattle breeds)
Autori
Palcer, Rea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
24
Mentor
Ivanković, Ante
Ključne riječi
Wagyu; pasmina goveda; kvaliteta mesa; ocjena trupova; ocjena mesa
(Wagyu; cattle breed; beef quality; carcass quality; score of meat)
Sažetak
Wagyu je japanska pasmina goveda osobite kvalitete mesa uvjetovane prvenstveno iznimnom mramoriranosti mesa te povoljnom udjelu nezasićenih masnih kiselina u masnom tkivu. Meso ove pasmine prepoznato je kao zdrava namirnica radi čega je ova pasmina postala zadnjih desetljeća vrlo cijenjena. Uzgoj ovoga goveda tašto se štiti u Japanu koji ne dozvoljava izvoz čistokrvnih goveda. Također, proizvođači mesa ove pasmine u Japanu njeguju osobitu tehnologiju tova goveda, a takvo meso deklariraju na prepoznatljiv način. Određena saznanja o tehnologiji tova danas su dostupna putem različitih načina informiranja, a i dio genetskog materijala našao se van granica matičnog uzgoja. Uzgoj Wagyu pasmine u aktualno vrijeme postao je izazov u svijetu. U Hrvatskoj u kojoj se goveđe meso tradicijski proizvodi, uzgoj ove pasmine goveda predstavlja izazov, te bi zasigurno obogatio, gastronomsku i turističku ponudu. Prije samog pristupanja uzgoju ove pasmine potrebno je upoznati odlike pasmine, uobičajene tehnologije tova, kvalitativne odlike trupova i mesa, sve u cilju bolje prezentacije mesa na tržištu. Ozbiljnim pristupom uzgoju i plasmanu mesa Wagyu goveda moguće je ostvariti povoljniji financijski prihod u odnosu na tov drugih mesnih pasmina goveda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)