Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720037

Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku


Širić, Martina
Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 720037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku
(Intake of hidden salt and sugar in students from University of Osijek)

Autori
Širić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2014

Stranica
44

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
skrivena sol ; skriveni šećer ; kardiovaskularne bolesti ; studentska populacija ; prehrana
(hidden salt ; hidden sugar ; cardiovascular diseases ; students ; nutrition)

Sažetak
Preporučeni dnevni unos soli hranom je 5 do 6 g, a prekoračenje predstavlja rizik za hipertenziju odnosno kardiovaskularne bolesti (KVB). KVB su globalni javnozdravstveni problem ; glavni su uzročnik mortaliteta i morbiditeta diljem svijeta. Veći dio soli, tzv. skrivene soli unesemo gotovom i polugotovom hranom, te konzumacijom obroka u restoranima, kao što su studentske menze. Konzumacija slane hrane je povezana sa unosom skrivenog šećera, najčešće iz zaslađenih napitaka, a što je dodatni rizik za KVB zbog povezanosti s povećanom tjelesnom masom, dislipidemijama, dijabetesom tipa 2 i dr. Cilj rada bio je utvrditi ukupan unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku, te njihov značaj obzirom na rizik za KVB. 185 studenata sa šest fakulteta ispunilo je anonimnu anketu o općim, prehrambenim i životnim navikama, te semikvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja hrane koja je bogat izvor skrivene soli i šećera u prehrani. Utvrđeni rizični čimbenici za KVB među studentima su: povećana tjelesna masa i pretilost (16, 7 %), niska razina fizičke aktivnosti (27, 5 % neaktivno), visoka prevalencija pušenja (25, 9 %), te visok unos natrija (7684 mg) koji je direktno povezan s visokim unosom jednostavnih ugljikohidrata (89, 5 g, r=0, 548) koji doprinose ukupnom unosu ugljikohidrata sa 40, 4 % (r=0, 672). Rezultati ukazuju na potrebu itenzivnijih aktivnosti usmjerenih na smanjenje unosa hrane koja je značajan izvor skrivene soli i šećera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Širić, Martina
Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Širić, M. (2014) 'Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iri\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {44}, keywords = {skrivena sol, skriveni \v{s}e\'{c}er, kardiovaskularne bolesti, studentska populacija, prehrana}, title = {Unos skrivene soli i \v{s}e\'{c}era studenata Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku}, keyword = {skrivena sol, skriveni \v{s}e\'{c}er, kardiovaskularne bolesti, studentska populacija, prehrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iri\'{c}, Martina}, year = {2014}, pages = {44}, keywords = {hidden salt, hidden sugar, cardiovascular diseases, students, nutrition}, title = {Intake of hidden salt and sugar in students from University of Osijek}, keyword = {hidden salt, hidden sugar, cardiovascular diseases, students, nutrition}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font