Pregled bibliografske jedinice broj: 720037
Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku
Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 720037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u
Osijeku
(Intake of hidden salt and sugar in students from
University of Osijek)
Autori
Širić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2014
Stranica
44
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
skrivena sol ; skriveni šećer ; kardiovaskularne bolesti ; studentska populacija ; prehrana
(hidden salt ; hidden sugar ; cardiovascular diseases ; students ; nutrition)
Sažetak
Preporučeni dnevni unos soli hranom je 5 do 6 g, a prekoračenje predstavlja rizik za hipertenziju odnosno kardiovaskularne bolesti (KVB). KVB su globalni javnozdravstveni problem ; glavni su uzročnik mortaliteta i morbiditeta diljem svijeta. Veći dio soli, tzv. skrivene soli unesemo gotovom i polugotovom hranom, te konzumacijom obroka u restoranima, kao što su studentske menze. Konzumacija slane hrane je povezana sa unosom skrivenog šećera, najčešće iz zaslađenih napitaka, a što je dodatni rizik za KVB zbog povezanosti s povećanom tjelesnom masom, dislipidemijama, dijabetesom tipa 2 i dr. Cilj rada bio je utvrditi ukupan unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku, te njihov značaj obzirom na rizik za KVB. 185 studenata sa šest fakulteta ispunilo je anonimnu anketu o općim, prehrambenim i životnim navikama, te semikvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja hrane koja je bogat izvor skrivene soli i šećera u prehrani. Utvrđeni rizični čimbenici za KVB među studentima su: povećana tjelesna masa i pretilost (16, 7 %), niska razina fizičke aktivnosti (27, 5 % neaktivno), visoka prevalencija pušenja (25, 9 %), te visok unos natrija (7684 mg) koji je direktno povezan s visokim unosom jednostavnih ugljikohidrata (89, 5 g, r=0, 548) koji doprinose ukupnom unosu ugljikohidrata sa 40, 4 % (r=0, 672). Rezultati ukazuju na potrebu itenzivnijih aktivnosti usmjerenih na smanjenje unosa hrane koja je značajan izvor skrivene soli i šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita