Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720032

Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodacima različitih nusproizvoda prehrambene industrije


Marić, Marija
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodacima različitih nusproizvoda prehrambene industrije, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 720032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodacima različitih nusproizvoda prehrambene industrije
(Determination of the glycaemic index of corn snack products with addition of different by- products of food industry)

Autori
Marić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2014

Stranica
54

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
kontrolirano kliničko istraživanje ; kukuruzni snack proizvodi ; glikemijski indeks ; ekstruzija ; nusproizvodi prehrambene industrije ; razvoj novih proizvoda
(controlled clinical study ; corn snack products ; glycaemic index ; extrusion ; by-products of food industry ; development of new products)

Sažetak
Glikemijski indeks (GI) je pokazatelj kako određena količina i vrsta ugljikohidrata utječe na brzinu promjene koncentracije glukoze u krvi, a ta promjena povezana je s dijabetesom tipa 2, pretilošću i kardiovaskularnim bolestima. Provedeno je kontrolirano kliničko istraživanje s ciljem utvrđivanja GI novo razvijenih kukuruznih snack proizvoda s 10 %- tnim dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije (osušeni trop jabuke, pivski trop, repini rezanci), a prema metodi ISO 26 642:2010, te njihov potencijal za komercijalizaciju. Uzorak s pivskim tropom je imao statistički značajno najnižu prihvatljivost (4, 60 ± 1, 35) i subjektivni osjećaj sitosti (27, 8 ± 17, 1) a najveću iAUC (212, 5 ± 61, 2). Uzorak s dodatkom tropi jabuke pokazao je najbolji potencijal za komercijalizaciju ; visoka prihvatljivost (4, 10 ± 1, 73), najviši subjektivni osjećaj sitosti (46, 0 ± 22, 8), najniža iAUC (159, 2 ± 92, 2), te statistički značajno najniži GI (91, 4 ± 35, 0). Potencijal ovih proizvoda za komercijalizaciju je višestruk: racionalizacija troškova tehnoloških postupaka proizvodnje, smanjenje količine otpada, povećavanje profita, imaju povećanu nutritivnu vrijednost tj. funkcionalni su proizvodi, ne postavljaju posebne zahtjeve u procesu ekstruzije, a u konačnom proizvodu ne dolazi do promjene u organoleptici i ne izazivaju nuspojave prilikom konzumacije. Sve navedeno ide u prilog komercijalizaciji ovih proizvoda, posebice u slučaju ekstrudiranog proizvoda na bazi kukuruzne krupice uz dodatak osušene tropi jabuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Marija
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodacima različitih nusproizvoda prehrambene industrije, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marić, M. (2014) 'Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodacima različitih nusproizvoda prehrambene industrije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Marija}, year = {2014}, pages = {54}, keywords = {kontrolirano klini\v{c}ko istra\v{z}ivanje, kukuruzni snack proizvodi, glikemijski indeks, ekstruzija, nusproizvodi prehrambene industrije, razvoj novih proizvoda}, title = {Odre\djivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodacima razli\v{c}itih nusproizvoda prehrambene industrije}, keyword = {kontrolirano klini\v{c}ko istra\v{z}ivanje, kukuruzni snack proizvodi, glikemijski indeks, ekstruzija, nusproizvodi prehrambene industrije, razvoj novih proizvoda}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Marija}, year = {2014}, pages = {54}, keywords = {controlled clinical study, corn snack products, glycaemic index, extrusion, by-products of food industry, development of new products}, title = {Determination of the glycaemic index of corn snack products with addition of different by- products of food industry}, keyword = {controlled clinical study, corn snack products, glycaemic index, extrusion, by-products of food industry, development of new products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font