Pregled bibliografske jedinice broj: 720032
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodacima različitih nusproizvoda prehrambene industrije
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodacima različitih nusproizvoda prehrambene industrije, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 720032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack
proizvoda s dodacima različitih nusproizvoda
prehrambene industrije
(Determination of the glycaemic index of corn
snack products with addition of different by-
products of food industry)
Autori
Marić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2014
Stranica
54
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
kontrolirano kliničko istraživanje ; kukuruzni snack proizvodi ; glikemijski indeks ; ekstruzija ; nusproizvodi prehrambene industrije ; razvoj novih proizvoda
(controlled clinical study ; corn snack products ; glycaemic index ; extrusion ; by-products of food industry ; development of new products)
Sažetak
Glikemijski indeks (GI) je pokazatelj kako određena količina i vrsta ugljikohidrata utječe na brzinu promjene koncentracije glukoze u krvi, a ta promjena povezana je s dijabetesom tipa 2, pretilošću i kardiovaskularnim bolestima. Provedeno je kontrolirano kliničko istraživanje s ciljem utvrđivanja GI novo razvijenih kukuruznih snack proizvoda s 10 %- tnim dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije (osušeni trop jabuke, pivski trop, repini rezanci), a prema metodi ISO 26 642:2010, te njihov potencijal za komercijalizaciju. Uzorak s pivskim tropom je imao statistički značajno najnižu prihvatljivost (4, 60 ± 1, 35) i subjektivni osjećaj sitosti (27, 8 ± 17, 1) a najveću iAUC (212, 5 ± 61, 2). Uzorak s dodatkom tropi jabuke pokazao je najbolji potencijal za komercijalizaciju ; visoka prihvatljivost (4, 10 ± 1, 73), najviši subjektivni osjećaj sitosti (46, 0 ± 22, 8), najniža iAUC (159, 2 ± 92, 2), te statistički značajno najniži GI (91, 4 ± 35, 0). Potencijal ovih proizvoda za komercijalizaciju je višestruk: racionalizacija troškova tehnoloških postupaka proizvodnje, smanjenje količine otpada, povećavanje profita, imaju povećanu nutritivnu vrijednost tj. funkcionalni su proizvodi, ne postavljaju posebne zahtjeve u procesu ekstruzije, a u konačnom proizvodu ne dolazi do promjene u organoleptici i ne izazivaju nuspojave prilikom konzumacije. Sve navedeno ide u prilog komercijalizaciji ovih proizvoda, posebice u slučaju ekstrudiranog proizvoda na bazi kukuruzne krupice uz dodatak osušene tropi jabuke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ines Banjari
(mentor)