Pregled bibliografske jedinice broj: 719980
Usporedba provedbe službenih kontrola higijene pogona prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj i nekim zemljama svijeta
Usporedba provedbe službenih kontrola higijene pogona prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj i nekim zemljama svijeta, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 719980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba provedbe službenih kontrola higijene
pogona prehrambene industrije u Republici
Hrvatskoj i nekim zemljama svijeta
(Comparison of Croatian official controls of
hygiene in food premises with practice in other
world countries)
Autori
Novoselić, Kasandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2014
Stranica
30
Mentor
Ačkar, Đurđica
Ključne riječi
sigurnost hrane ; patogeni mikroorganizmi ; higijena radnog okoliša ; sredstva za čišćenje I dezinfekciju ; Zavod za javno zdravstvo ; uzimanje otisaka i briseva ; sustav kontrole u Hrvatskoj i u svijetu
(Food safety ; pathogenic microorganisms ; food premises hygiene ; cleaning and disinfection ; Instute of public health ; sampling ; control system in Croatia and worldwide)
Sažetak
Kolika je važnost sigurnost hrane za potrošača vidi se kroz pojave različitih bolesti uzrokovane hranom, kao i pojave novih patogenih vrsta. To je potaknulo veliku zabrinutost među potrošačima, industrijama i različitim ministarstvima o sposobnosti postojećih sustava kontrole sigurnosti hrane. U svrhu zaštite, osmišljene su smjernice kojim se nalažu postupci prevencije sigurnosti hrane. Smjernice su se iz godine u godinu nadopunjavale kako bi se uklonili nedostaci koji su se pojavljivali razvojem i napretkom u svim segmentima života. Kao najmoćniji sustav jamstva neškodljivosti namirnica nastao je HACCP sustav. Hrvatska kao članica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) primjenjuje HACCP program. Takav program rezultirao je povećanjem zdravstvene ispravnosti namirnica kao i smanjenjem bolesti uzrokovanih patogenim mikroorganizmima. Nemaju sve zemlje diljem svijeta mogućnost primjene smjernica danih od strane Svjetske zdravstvene organizacije odnosno mogućnost primjene HACCP sustava te se to odražava na njihove stanovnike kao i na njihovo zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija