Pregled bibliografske jedinice broj: 719777
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 719777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih
proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na
laktozu
(Assessment of fermented milk products adequacy in
diet of lactose intolerant persons)
Autori
Nieder, Daria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
08.03
Godina
2013
Stranica
39
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
laktoza ; intolerancija na laktozu ; fermentirani mliječni proizvodi ; prehrana
(lactose ; lactose intolerance ; fermented milk products ; diet)
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor mnogobrojnih hranjivih tvari za koje je poznato da imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje ljudi. S druge strane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu izvazvati alergije i intolerancije. Alergija se veže uz proteine mlijeka koji izazivaju imunološku reakciju, dok intoleranciju izaziva mliječni šećer, laktoza, zbog smanjene aktivnosti enzima laktaze koji ga razgrađuje na glukozu i galaktozu. Kako bi izbjegli neugodne simptome intolerancije na laktozu, osobe s intolerancijom na laktozu mogu konzumirati fermentirane mliječne proizvode za koje je poznato da imaju smanjeni sadržaj laktoze. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio laktoze u komercijalnim fermentiranim mliječnim napitcima HPLC metodom te procijeniti u kojoj mjeri su ovi proizvodi prikladni za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu. Analiziran je ukupno 21 uzorak fermentiranih mliječnih napitaka u kojima se udio laktoze kretao od 2, 61 - 4, 63 g/100 g. Temeljem utvrđene količine laktoze u analiziranim uzorcima i pretpostavke da većina osoba s intolerancijom na laktozu može dnevno unijeti do 6 g laktoze bez poteškoća procjenjeno je da prihvatljiva konzumacija analiziranih fermentiranih proizvoda bez nepoželjnih posljedica iznosi 130 - 230 g.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)