Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 719777

Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu


Nieder, Daria
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 719777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu
(Assessment of fermented milk products adequacy in diet of lactose intolerant persons)

Autori
Nieder, Daria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
08.03

Godina
2013

Stranica
39

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
laktoza ; intolerancija na laktozu ; fermentirani mliječni proizvodi ; prehrana
(lactose ; lactose intolerance ; fermented milk products ; diet)

Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor mnogobrojnih hranjivih tvari za koje je poznato da imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje ljudi. S druge strane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu izvazvati alergije i intolerancije. Alergija se veže uz proteine mlijeka koji izazivaju imunološku reakciju, dok intoleranciju izaziva mliječni šećer, laktoza, zbog smanjene aktivnosti enzima laktaze koji ga razgrađuje na glukozu i galaktozu. Kako bi izbjegli neugodne simptome intolerancije na laktozu, osobe s intolerancijom na laktozu mogu konzumirati fermentirane mliječne proizvode za koje je poznato da imaju smanjeni sadržaj laktoze. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio laktoze u komercijalnim fermentiranim mliječnim napitcima HPLC metodom te procijeniti u kojoj mjeri su ovi proizvodi prikladni za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu. Analiziran je ukupno 21 uzorak fermentiranih mliječnih napitaka u kojima se udio laktoze kretao od 2, 61 - 4, 63 g/100 g. Temeljem utvrđene količine laktoze u analiziranim uzorcima i pretpostavke da većina osoba s intolerancijom na laktozu može dnevno unijeti do 6 g laktoze bez poteškoća procjenjeno je da prihvatljiva konzumacija analiziranih fermentiranih proizvoda bez nepoželjnih posljedica iznosi 130 - 230 g.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Nieder, Daria
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Nieder, D. (2013) 'Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nieder, Daria}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {laktoza, intolerancija na laktozu, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, prehrana}, title = {Procjena prikladnosti fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu}, keyword = {laktoza, intolerancija na laktozu, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, prehrana}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nieder, Daria}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {lactose, lactose intolerance, fermented milk products, diet}, title = {Assessment of fermented milk products adequacy in diet of lactose intolerant persons}, keyword = {lactose, lactose intolerance, fermented milk products, diet}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font