Pregled bibliografske jedinice broj: 719593
Učinak bioaktivnih komponenti hrane na redukciju kardiovaskularnog rizika povezanog s profilom lipoproteina
Učinak bioaktivnih komponenti hrane na redukciju kardiovaskularnog rizika povezanog s profilom lipoproteina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 719593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak bioaktivnih komponenti hrane na redukciju
kardiovaskularnog rizika povezanog s profilom
lipoproteina
(Influence of bioactive food components on
reduction of cardiovascular risk factor related to
blood lipoproteins)
Autori
Prolić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
19
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
kardiovaskularne bolesti ; rizični čimbenici ; profil lipoproteina ; Dash dijeta ; mediteranska prehrana ; karakteristična hrana ; prehrambene smjernice
(cardiovascular diseases ; risk factors ; blood lipoprotein profile ; Dash diet ; Mediterranean diet ; characteristic foods ; nutritional guidelines)
Sažetak
Bolesti srca i krvnih žila, odnosno kardiovaskularne bolesti imaju veliki utjecaj na preranu smrt, ali i na kvalitetu samog života te su glavni uzrok smrtnosti u svijetu. Odgovorne su za 30 % svih smrtnih slučajeva u svijetu. U kardiovaskularne bolesti se među ostalima ubrajaju infarkt miokarda, ishemijska bolest srca i ateroskleroza. Uzroci kardiovaskularnih bolesti su: visok unos masnoća, visok unos soli, jednostavnih ugljikohidrata odnosno rafiniranih, arterijska hipertenzija, debljina, genetski čimbenici, pušenje te neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače, dijabetes tipa 2, te psihosocijalni čimbenici i stres. U cilju smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti značajna je odgovarajuća prehrana, smanjenje unosa soli, svakodnevna tjelesna aktivnost, prestanak pušenja, umjereno konzumiranje alkohola te izbjegavanje stresa. Postoje dva principa prehrane koji dokazano smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a to su Dash dijeta i mediteranska prehrana. Mediteranska prehrana je postala preporučeni način prehrane diljem svijeta i smatra se najzdravijim načinom prehrane, čije temeljno obilježje uporaba maslinovog ulja koje dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog rada je prikazati principe ova dva načina prehrane s aspekta smanjenja rizika za kardiovaskularne bolesti povezanih s profilom lipoproteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita