Pregled bibliografske jedinice broj: 719546
Sigurnost hrane u međunarodnoj trgovini
Sigurnost hrane u međunarodnoj trgovini // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 281-295
CROSBI ID: 719546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurnost hrane u međunarodnoj trgovini
(Food safety in international trade)
Autori
Knežević, Nada ; Puhač Bogadi, Nina ; Frece, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Uvod u sigurnost hrane
Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš
Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo
Grad
Ljubljana
Godina
2014
Raspon stranica
281-295
ISBN
978-961-92846-2-9
Ključne riječi
sigurnost hrane, opasnosti u hrani, međunarodna trgovina, mišljenje potrošača, RASFF
(food safety, food hatards, international trade, consumer opinion, RASFF)
Sažetak
Kako raste obujam međunarodne trgovine hranom, postoji rastuća prijetnja za prijenos hranom opasnih patogena i pojavu bolesti izazvanih hranom. Opasnosti u hrani se mogu pojaviti u obliku mikotoksina, ostataka pesticida i drugih tvari čija prisutnost može dovesti do povrata ili uništenja pošiljki u zemlji uvoznici. Norme i kodeksi vezani za sigurnost i higijenu hrane uspostavljaju se i primjenjuju u cilju zaštite zdravlja potrošača s jedne strane i ukidanja nepotrebnih uvoznih barijera s druge strane. Cilj ovog poglavlja je istaknuti i raspraviti sve aspekte i izazove u međunarodnoj trgovini hranom, s naglaskom na SAD i Europsku uniju, u kojima su u novije vrijeme mjere sigurnosti hrane postale prioritet, kako za službena tijela koja vrše nadzor pri uvozu, tako i za same potrošače kojima je ona u konačnici i namijenjena. Zaključak je da je potrebna bolja učinkovitost sustava nadzora i veća transparentnost kod izvješćivanja o nesukladnostima kako bi se zaštitili interesi potrošača i spriječile moguće zlouporabe.
Izvorni jezik
Hrvatski